ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2005

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ


ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σώστε το κτήμα Σιστοβάρη

Tο κτήμα Σιστοβάρη, ένας κήπος 2,4 στρεμμάτων με 1 μικρό 2όροφο κτίριο θα περάσει στο Δήμο το 2025. Ως τότε οι κληρονόμοι του Σιστοβάρη προτιμούν να εισπράξουν τα υψηλά ενοίκια ενός εμπορικού κέντρου καταστρέφοντας τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Tην ίδια ιδέα είχε πέρσι η παράταξη του δεξιού δημάρχου, να εξαγοράσει την 20ετία και να το κάνει εμπορικό κέντρο, όμως είχε κάνει πίσω, όταν συνάντησε την αντίδραση και των 4 δημοτικών κινήσεων της αντιπολίτευσης.
Mε την κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδια των οικοπεδοφάγων. H Πρωτοβουλία Γένοβα στηρίζει την συγκέντρωση της Tετάρτης και τη δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών. H συνέχεια πρέπει να δοθεί ενωτικά, από όλες τις δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις της Aριστεράς.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σώστε το Κτήμα ΦΙΞ

Μαζική κινητοποίηση των κατοίκων και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Οκτώβρη. Πάνω από 200 άτομα μαζευτήκαμε και κλείσαμε τη Λεωφόρο Ηρακλείου απαιτώντας το κτήμα ΦΙΞ να περάσει στους κατοίκους της περιοχής.
Το κτήμα ΦΙΞ είναι ο μοναδικός μεγάλος χώρος πράσινου και είναι στα όρια των δήμων Ηρακλείου, Πεύκης και Μεταμόρφωσης. Το 2002 κρίθηκε διατηρητέο και το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί την απαλλοτρίωσή του αλλά ποτέ δεν την ολοκλήρωσε. Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε την διαδικασία απαλλοτρίωσης, "ξανάβαλε στο παιχνίδι" τους φερόμενους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα το κτήμα ΦΙΞ να είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και να κινδυνεύει και αυτό να γίνει τσιμέντο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει για άλλη μία φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Χαρίζει και τις τελευταίες ανάσες πράσινου στους κερδοσκόπους της γης αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Απέναντι σ' αυτή τη πολιτική η κινητοποίηση των κατοίκων είναι μονόδρομος.
Με τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 24 Οκτώβρη δώσαμε ένα μήνυμα στη κυβέρνηση αλλά και στο Δήμο ότι θα μας βρουν μπροστά τους μέχρι το κτήμα ΦΙΞ να περάσει οριστικά στα χέρια μας.

Πρωτοβουλία Γένοβα Ηρακλείου

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Σώστε το κτήμα Δουζένη

Το πρωί του Σαββάτου 30-7-05 έκπληκτοι οι κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου είδαν δύο ερπυστριοφόρα χωματουργικά βαρέως τύπου μηχανήματα να εισβάλουν στο κτήμα Δουζένη και για λογαριασμό της εταιρίας Ektasis Development να προχωρούν σε καθαιρέσεις των πίσω τμημάτων του κτηρίου. Εδώ αναφέρουμε ότι:
• με το ΦΕΚ 1157/92 το κτήμα Δουζένη δεσμεύεται για πολιτιστικός χώρος.
• με το ΦΕΚ 498/99 το κτήριο Δουζένη, στο σύνολό του, κρίνεται διατηρητέο.

Στις 13 Ιουνίου η πρωτοβουλία για τη διάσωση του κτηρίου συναντά τον δήμαρχο Γρ. Ζαφειρόπουλο ο οποίος αναφέρει ότι σε επαφές που είχε με την Ektasis Development αποδεχόταν ως λύση σχέδιο της τελευταίας. Το σχέδιο αυτό θεωρούσε διατηρητέα τα 300 από τα συνολικά 900 τ.μ. παραχωρώντας μάλιστα τα μισά από αυτά στον ιδιοκτήτη για χρήση «πολιτιστικού καφενείου».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15-6 ο πρόεδρος του δεσμεύτηκε, μετά από κινητοποίηση της πρωτοβουλίας, ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει το κτήμα «συζητώντας από μηδενική βάση».

Είναι λοιπόν εξοργιστικό η συγκεκριμένη εταιρεία, μετά από αυτές τις εξελίξεις και τη στιγμή μάλιστα που ο αποχαρακτηρισμός του κτήματος δεν έχει τελεσιδικήσει, να μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, γκρεμίζοντας το 80% του κτηρίου και ο δήμος να νίπτει τας χείρας του. Συγκεκριμένα:
• ο εργολάβος εμφανίζεται να κάνει αίτηση κατεδάφισης του κτηρίου στις 21-6 και να έχει πάρει άδεια στις 6-7 από την πολεοδομία Ανατολικής Αττικής. Άραγε ο δήμος δεν ήξερε τίποτα; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν ήξερε, είναι δυνατόν να αγνοεί την ύπαρξη άδειας επισκευής διατηρητέου που είχε ο εργολάβος από το 2003, όταν κατά τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου επανειλημμένα είχε έρθει σε επαφή μαζί τους;
• ο εργολάβος το πρωί της 30-7, υπερβαίνοντας την άδεια, κατεδάφισε τμήμα της οροφής του κτηρίου που εμφάνιζε ως διατηρητέο στο σχέδιο του. Η δημοτική αρχή αδυνατούσε (με εκπροσώπους παρόντες) να σταματήσει τον εργολάβο.
• παρότι είχε γκρεμιστεί η οροφή διατηρητέου κτηρίου καμία μήνυση δεν έγινε, καμία αυτόφωρη διαδικασία δεν κινήθηκε, μόνο συμφωνία κυρίων για σταμάτημα εργασιών το Σαββατοκύριακο.
• μέλη του δημοτικού συμβουλίου διαβεβαίωναν πολίτες ότι έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις τους εργολάβους εκ μέρους του Δήμου. Μηνύσεις που δεν έγιναν ποτέ όπως αποδείχθηκε…

Την Κυριακή το πρωί 31-7-05 ο εργολάβος συνεχίζει να εργάζεται παρά τη «συμφωνία». Τώρα γκρεμίζει το πίσω μέρος από το γωνιακό διατηρητέο κτήριο. Με τους κατοίκους από τις 10 η ώρα να έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία και να βρίσκονται μαζί με δημ. συμβούλους της αντιπολίτευσης στο τμήμα για να καταθέσουν μηνύσεις, οι εκπρόσωποι της δημ. αρχής εμφανίσθηκαν στις 12:30 χωρίς καν να γνωρίζουν τι έχει γίνει. Την ίδια στιγμή τα μηχανήματα της Ektasis σταμάτησαν και οι υπεύθυνοι γίνονταν λαγός.

Ταυτόχρονα, απορίας άξιο είναι πώς κάποιος υπάλληλος της πολεοδομίας δίνει άδεια για εργασίες κατεδάφισης σε ένα χώρο δεσμευμένο, χωρίς να λαμβάνει στην τεκμηρίωσή του υπόψη κανένα από τα δύο ΦΕΚ (βλ. παραπάνω), αλλά ταυτόχρονα να νομολογεί πάνω στην έννοια «διατηρητέο» θεωρώντας (πώς άραγε;) «πρόκτισμα διατηρητέου προς κατεδάφιση» το 80% του κτηρίου, το οποίο με ΦΕΚ έχει κριθεί διατηρητέο στο σύνολό του και να του δίνει άδεια χωρίς να υποχρεώνει τον εργολάβο να εμφανίσει μέτρα προστασίας, του κατά την άδεια διατηρητέου τμήματος. Ο δήμος δε φάνηκε από τα γεγονότα ότι αυτή την «νομολογία» υιοθέτησε…

Ερχόμενοι σε επαφή πάνω από 6 φορές με την αστυνομία, καταλάβαμε ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί κανείς να περιμένει από αυτή, όταν έχει να κάνει με μεγάλα συμφέροντα. Το Σάββατο, δε σταματούσε τις εργασίες, δε συνέλαβε τον ιδιοκτήτη - εργολάβο Ευθυμίου που ήταν παρών και δεν άσκησε αυτόφωρη δίωξη μετά την κατεδάφιση της οροφής, γιατί κατά την άποψή της, δεν έχει το δικαίωμα να σταματά εργασίες που έχουν άδεια ακόμα και αν αυτές γκρεμίζουν διατηρητέα κτήρια. Η έκπληξή μας μεγαλώνει όταν την Κυριακή, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας με την δημ. σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Καρατζά, ζήτησαν από την αξιωματικό υπηρεσίας την συνδρομή εισαγγελέα για να σταματήσουν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη και αυτή τους ανακοίνωσε ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του, της δήλωσε ότι αδυνατούσε να σταματήσει τον εργολάβο παρά το αδίκημά του.

Εκτιμώντας την τετράμηνη πορεία μας στην κατεύθυνση να αποδοθεί το κτήμα Δουζένη ως πολιτιστικός χώρος και χώρος πρασίνου στους κατοίκους του Χαλανδρίου, έχουμε καταλάβει ότι τα συμφέροντα που ζητάνε την τσιμεντοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευσή του είναι πολύ ισχυρά. Υποθέτουμε ότι η διοίκηση του κάθε δήμου πρέπει να εκφράζει τα συλλογικά συμφέροντα των κατοίκων του, υποστηρίζοντάς τα πολλές φορές απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στους μηχανισμούς που αυτά δημιουργούν. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα πρέπει να καταγγείλει αυτούς τους μηχανισμούς στους δημότες και να τους κατονομάσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι αποτελεί κομμάτι αυτών των μηχανισμών.

Το Σάββατο και την Κυριακή στο Κάτω Χαλάνδρι συντελέστηκε ένα έγκλημα. Η εικόνα του εργολάβου που γκρεμίζει διατηρητέα κτήρια δίπλα σε σπίτια είναι συντριπτική και θλιβερή για τον κάθε πολίτη. Πιο θλιβερή, όμως, είναι η εικόνα μιας δημοτικής αρχής και της αστυνομίας που αδυνατούν με τους μηχανισμούς τους να εξασφαλίσουν την νομιμότητα. Μια νομιμότητα που για πολλοστή φορά θα πρέπει να την υπερασπιστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Χαλανδρίου.

Πρωτοβουλία για τη διάσωση του εργοστασίου «Δουζένη»

για περισσότερα στο κτήμα Δουζένη δες στο http://www.stasi.gr/

ΜΑΡΟΥΣΙ: ΠΑΠΑΔΟΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Τμήμα του κτιρίου της Shelman (Κηφισίας και Παραδείσου) αγόρασε η Ιερά Μονή Ξενοφώντος από τα σχέδια. Σήμερα, περίπου 4.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στο εν λόγω κτίριο μισθώνουν η Coca Cola και η ΒΡ.Στο κτίριο Monumental της Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική ιδιοκτησίεςέχει η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ενώ ένας από τους μισθωτές-«κλειδιά»είναι η πολυεθνική εταιρεία Velti με 1.100 τ.μ. γραφείων.

Στο άλλοκτίριο της Βωβός (τμήμα του συγκροτήματος στην Κηφισίας 24) στηνΑιγιαλείας, όπου μισθώνει 3.000 τ.μ. η Marfin, ιδιοκτήτης είναι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου.Η εκρηκτική άνοδος που έχει καταγράψει η ζήτηση για μεγάλουςγραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών ήταν απόρροια της ανάδειξηςνέων κλάδων στην οικονομία. Τηλεπικοινωνίες, πληροφορική,χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.λπ. άρχισαν να πρωταγωνιστούν, μεαποτέλεσμα την ισχυροποίηση όχι μόνο των εγχώριων εταιρειών, αλλά και την έλευση δεκάδων πολυεθνικών.

Όλοι αυτοί οι χρήστες αναζητούσαν και αναζητούν «έξυπνα» κτίριαγραφείων με καλές προσβάσεις και μεγάλο εμβαδόν.Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ειδικοί της αγοράς ακίνητης περιουσίας, τόσο οι άμεσες ξένες επενδύσεις όσο και οι εγχώριες θα ήταν περισσότερες, αλλά η αθηναϊκή αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από περιορισμένο απόθεμα «προϊόντος» υψηλής ποιότητας, παρά τη ζήτηση.

Η λεωφόρος Κηφισίας, ακόμα και σήμερα, που τα έργα βελτίωσης τουοδικού δικτύου και η ανάπτυξη νέων συγκοινωνιακών υποδομών έχουν φέρει στο προσκήνιο και άλλες επιχειρηματικές «πιάτσες», θεωρείται ως ο σημαντικότερος άξονας γραφείων. Εκεί λοιπόν οι ιερές μονές, και ειδικά αυτές του Αγίου Όρους, έχουν επενδύσει σε κάποιες δεκάδες κτίρια από την εποχή που η Κηφισίας δενείχε γνωρίσει τη σημερινή της ανάπτυξη.

Η Μπ. Βωβός, που θεωρείται ως ένας από τους βασικούς προμηθευτές τωνμοναστηριών σε τέτοιου είδους κτίρια και ήδη από τη δεκαετία του '80είχε ξεκινήσει αυτές τις συναλλαγές, πουλώντας μικρά γραφεία στοκτίριο Atrina, έχει εκποιήσει και το κτίριο στην Κονίτσης & ΒορείουΗπείρου (παράλληλη της Κηφισίας) στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Περίπου2.800 τ.μ. μισθώνει εκεί η Hewlett Packard. Η Μονή Ξενοφώντος, μάλιστα, πριν από 3-4 μήνες αγόρασε και το οικόπεδο όπου στεγαζόταν το Νηπιαγωγείο Ζηρίδη στη Φραγκοκλησιάς και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί κτίριο γραφείων 4.000 τ.μ. ανωδομής.

Υπάρχουν ωστόσο και τα μοναστήρια που έχουν επιλέξει να τοποθετηθούν εκτός Κηφισίας, όπως η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, η οποία κατέχει κτίριο 3.500 τ.μ., στο οποίο στεγάζεται η Ernst & Young στην Εθνική ΟδόΑθηνών-Λαμίας, ενώ αυτή την περίοδο ένα άλλο μοναστήρι του Αγίου Όρους διαπραγματεύεται την αγορά κτιρίου γραφείων πέριξ της Συγγρου,συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ.

«Ανταγωνιστές» των μοναστηριών σε αριθμό και μέγεθος επενδύσεων στηλεωφόρο Κηφισίας είναι τα διάφορα ιδρύματα, όπως για παράδειγμα τοΊδρυμα Σαμούρκα, το Αμαλίειον, το Ίδρυμα Μποδοσάκη κ.λπ.

Μπορεί να έχουν αρνηθεί τα εγκόσμια, ωστόσο, ως διαπραγματευτές οιμοναχοί χαρακτηρίζονται από τους σκληρότερους. Αρκεί να αναφερθεί πως στις συμβάσεις μισθώσεων που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, μπορεί νααπαιτήσουν την προπληρωμή των ενοικίων ενός έτους, κάτι που για μια πολυεθνική σε άλλο μέρος του κόσμου είναι αδιανόητο.

Από την άλλη, όμως, είναι από τους λίγους που διαθέτουν «προϊόν» υψηλής ποιότητας, άρα είναι μονόδρομος. Επιπλέον, τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν να τους χρηματοδοτήσουν, αφού συγκαταλέγονται στουςπολύ μεγάλους πελάτες. Alpha Bank, Marfin, EFG Eurobank και Πειραιώςέχουν συνάψει σημαντικά δάνεια με μοναστήρια. Πέρα από την αυξημένη ρευστότητα και την «εύκολη» χρηματοδότηση από όλες τις... θεοσεβούμενες και μη τράπεζες, η επιλογή να επενδύουν οι ιερές μονές στην αγορά ακίνητης περιουσίας εχει να κάνει και με την προσχώρηση στις τάξεις του μοναχισμού πολλών τεχνοκρατών(οικονομολόγοι, πρώην στελέχη εταιρειών κ.ά.), οι οποίοι γνωρίζουνπολύ καλά τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, μετά και την ψήφιση του ν. 3296/2004, στο άρθρο 6 τουοποίου προβλέπεται ότι ο φορολογικός συντελεστής των εισοδημάτων από ακίνητα που αποκτούν διάφοροι θρησκευτικοί φορείς (π.χ. ιερές μονέςκαι μητροπόλεις) από 10% θα μειωθεί σταδιακά τα επόμενα δυο χρόνια και θα μηδενιστεί το 2008. Αυτομάτως η τοποθέτηση σε ακίνητα γίνεται ακόμα πιο ελκυστική.

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς την αξία της περιουσίας των μοναστηριών, εάν λάβουμε υπόψη πως στην Κηφισίας το κάθε τετραγωνικόμέτρο ενός γραφειακού χώρου υψηλής προβολής πωλείται κατά μέσο όρο3.000 ευρώ, ενώ μισθώνεται από 17 έως 22, ο νοών νοείτω...