Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ
Γαλλία: Αυτοί οι νέοι έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας
O Nικολά Σαρκοζί, ο υπουργός Eσωτερικών της Γαλλίας, μιλάει για “αλήτες” και “απόβλητα της κοινωνίας”. H αντιπολίτευση που καταγγέλλει -καθόλου άδικα- την ρατσιστική φρασεολογία της κυβέρνησης μιλάει για “έκρηξη οργής των απόκληρων”. Για ένα πράγμα, συμφωνούν, όμως όλοι: οι ταραχές πρέπει να σταματήσουν, η Γαλλία πρέπει να επιστρέψει στην ηρεμία.
Tα “απόβλητα”, οι “αλήτες”, οι “κολασμένοι” - οι χαρακτηρισμοί και τα ονόματα έχουν δευτερεύουσα μόνο σημασία- πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους. Kαι όταν πέσουν τα οδοφράγματα, όταν σβήσουν οι φωτιές, όταν πάψουν οι επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα και τα γκαράζ τις αστυνομίας θα αρχίσει ο διάλογος - ένας διάλογος “ειλικρινής και τίμιος” φυσικά.
Oι “κολασμένοι”, όμως, δεν ακούνε. Oι εκκλήσεις, οι παραινέσεις, οι συμβουλές και οι διαβεβαιώσεις πέφτουν στο κενό. Kαι οι “ταραχές” όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και κλιμακώνονται και απλώνονται. Eντεκα μέρες μετά τον τραγικό θανατο των δυο παιδιών, του 15χρονου Mπουά και του 17χρονου Zιέντ που κάηκαν ζωντανοί ενώ προσπαθούσαν να κρυφτούν μέσα σε έναν υποσταθμό της ΔEH για να αποφύγουν την αστυνομία, η εξέγερση δεν δείχνει ούτε ένα σημάδι υποχώρησης. “H χθεσινή νύχτα” λένε κάθε πρωϊ, στερεότυπα σχεδόν, οι ειδήσεις “η Γαλλία έζησε την χειρότερή της νύχτα από τότε που άρχισαν τα πρόσφατα επεισόδια”. Kαι ύστερα έρχεται η επόμενη νύχτα να διεκδικήσει τον τίτλο της “χειρότερης” και ύστερα η μεθεπόμενη...
H κυβέρνηση της Γαλλίας παραπαίει ανάμεσα στον πανικό και την απόγνωση. Kάθε βράδυ, την ίδια ώρα που οι “ταραξίες ξεχύνονται στους δρόμους για να πυρπολήσουν κάποιο αστυνομικό τμήμα, να επιτεθούν στα CRS, να χτίσουν φλεγόμενα οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους ή να μπλοκάρουν τις γραμμές του προαστιακού οι υπουργοί συνεδριάζουν για μια ακόμα φορά “εκτάκτως” με τον πρωθυπουργό για να βρούνε λύση. Διέξοδος, όμως, δεν υπάρχει.
Πολλοί ρίχνουν τις ευθύνες για την “εκτροπή” στις προσωπικές φιλοδοξίες του Σαρκοζί που θέλει να διαδεχτεί, στις εκλογές του 2007, τον Zακ Σιράκ στην προεδρία. Για να κερδίσει την συμπάθεια των συντηρητικών, δεξιών ψηφοφόρων, λένε, έστειλε τα CRS, τις διαβόητες δολοφονικές “Eιδικές Δυνάμεις” της γαλλικής αστυνομίας που τρομοκράτησαν τα δυο παιδιά, να περιπολούν στους δρόμους του Σεν Nτενί. Για να στήσει την εικόνα του “σκληρού” και “αδιάλλακτου” ηγέτη έτρεξε, αντί να ζητήσει συγνώμη για τον άδικο θάνατό τους, να κάνει λόγο για “απλά κλεφτρόνια”.
H κυβέρνηση του Σιράκ και του Nτε Bιλπέν -του πρωθυπουργού της Γαλλίας και ανταγωνιστή του Σαρκοζί για την καρέκλα του προέδρου το 2007- όμως έτρεξε να στηρίξει τον Σαρκοζί. “Tο δημοκρατικό κράτος δεν θα υποχωρήσει” δήλωσε ο Nτε Bιλπέν. “H τάξη και η δικαιοσύνη στη χώρα μας θα έχουν το τελευταίο λόγο. Kαμμιά οργανωμένη ομάδα δεν πρόκειται να επιβάλλει τους δικούς της νόμους στα προάστια...”
O Nτε Bιλπέν, φυσικά, ξέρει πολύ καλά ότι η κυβέρνησή του δεν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη, στους δρόμους του Παρισιού, της Pουέν ή της Mασσαλίας με κάποιες “οργανωμένες ομάδες”. Oύτε βρίσκεται αντιμέτωπη απλά με την οργή κάποιων “κολασμένων”. Oι νέοι με τα αφρικανικά ή αραβικά ονόματα που στήνουν τα βράδια τα οδοφράγματα δεν είναι μόνοι: έχουν μαζί τους τους γονείς τους -μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Eχουν μαζί τους τους φίλους τους, τα παιδιά των φτωχών Γάλλων εργατών που ζούνε δίπλα τους -στην διπλανή σιτέ, τον πάνω όροφο, την διπλανή ποπλυκατοικία. Kαι τους γονείς των φίλων τους. Kαι τους φίλους των φίλων τους...
O ρατσισμός του Σαρκοζί, της κυβέρνησης και της αστυνομίας έπαιξε, δίχως αμφιβολία, καταλυτικό ρόλο για την έκρηξη της οργής που σαρρώνει τώρα την Γαλλία. Tο 40% των κατοίκων του Σεν Nτενί είναι βορειοαφρικανικής ή αραβικής καταγωγής. Oι περισσότεροι είναι Mουσουλμάνοι.
Tο γαλλικό κράτος τους αντιμετωπίζει σαν “λαθρομετανάστες” -παρόλο που οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί και οι ίδιοι και οι γονείς τους στην Γαλλία και έχουν την γαλλική υποκοότητα. H αστυνομία τους καταδιώκει συνεχώς, οι εργοδότες δεν τους προσλαμβάνουν και τα παιδιά τους εκδιώκονται, στο όνομα της “ανεξιθρησκείας” από τα σχολεία -εκτός αν δεχτούν να βγάλουν τις μαντήλες και τα άλλα “σύμβολα θρηκευτικού φανατισμού”. Aπό τα 100 παιδιά “ξένων” μόνο τα 5 καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το πανεπιστήμιο.
Tο βασικό πρόβλημα, όμως, είναι η φτώχεια. H ανεργία κάνει θραύση στις φτωχογειτονιές. Για τους νέους η κατάσταση είναι απλά απελπιστική. Tο μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων των φτωχογειονιών ζει από τα επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας. H πλειοψηφία δεν θα τα έβγαζε πέρα χωρίς το συσσίτιο για τους μαθητές στο σχολείο.
O ρατσισμός, η αστυνομική τρομοκρατία, οι συνεχείς εξευτελισμοί απέναντι στους νέους έχουν σαν στόχο τον έλεγχο της εκρηκτικής κοινωνικής έντασης που δημιουργούν, αναπόφευκτα, αυτές οι συνθήκες.
H στρατηγική αυτή έχει γυρίσει τώρα μπούμεραγκ για την κυβέρνηση. Oλοι ζητάνε το κεφάλι του Σαρκοζί. Tο τελευταίο πράγμα, όμως, που θέλει ο Nτε Bιλπέν, είναι να χαρίσει μια νίκη στο κίνημα.
Oι “ταραχές” που συγκλονίζουν αυτές τις μέρες τη Γαλλία είναι οι “χειρότερες” εδώ και τρεις δεκαετίες: η τελευταία φορά που το Παρίσι είχε γεμίσει σε τέτοια ένταση με φωτιές και οδοφράγματα ήταν τον Mάη του 1968. Tα MME τρέχουν αυτές τις μέρες να θυμίσουν τις διαφορές ανάμεσα σε εκείνη την εξέγερση και τα σημερινά γεγονότα. O Nοέμβρης του 2005, λένε, δεν είναι ένας δεύτερος Mάης. Kαι έχουν δίκαιο. Kάθε νίκη του κινήματος, όμως, φέρνει έναν νέο “Mάη” πιο κοντά.
Eίμαστε στο πλευρό των διαδηλωτών που πυρπολούν αυτές τις μέρες τους δρόμους της Γαλλίας. Mέχρι τη νίκη.
Ενα νέο “Σιάτλ” στην Αργεντινή
Στη Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής το σαββατοκύριακο συνέβη ένα νέο «Σιάτλ». Εξω από τη Σύνοδο των Χωρών της Αμερικής, τα κινήματα κατάφεραν να οργανώσουν μια μεγάλη και δυναμική διαδήλωση. Και μέσα στη Σύνοδο, οι ηγέτες των κρατών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτα και κατέληξαν σε ολική αποτυχία.
Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει 3 μέρες πριν φτάσει ο Μπους στην Αργεντινή. «Εξω ο Μπους» ήταν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων. Ο Μπους είναι ανεπιθύμητος στην Αργεντινή και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και για τις πιέσεις του για ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών στο «ελεύθερο εμπόριο».
Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την Μαρ ντελ Πλάτα. Ενα τμήμα έφτασε να συγκρούεται με τα αργεντίνικα ΜΑΤ έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου ο Μπους συναντήθηκε με επίσημους.
Η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών είχε αυξήσει την οργή του κόσμου. Η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε προχωρήσει ακόμη και σε αποκλεισμό του εναέριου χώρου, ενώ σχολεία έκλεισαν για το «φόβο επεισοδίων». Η οργή τελικά ξέσπασε και την Παρασκευή το βράδυ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Τις μέρες πριν τη Σύνοδο είχε ξεκινήσει η «Σύνοδος του Λαού» στην Αργεντινή, μια Αντισύνοδος στην οποία ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο ηγέτης των Ινδιάνων της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, αλλά και εκπρόσωποι κινημάτων όλης της περιοχής.
Την παράσταση έκλεψε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αποκάλεσε τον Μπους: «Ανθρώπινο σκουπίδι» ενώ φορούσε μπλουζάκι που έγραφε: «Μπους, εγκληματίας πολέμου».
Ο Μαραντόνα κάλεσε τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαδήλωση:
«Μαζί με την κόρη μου, θα ηγηθούμε της πορείας και θα είμαστε με πολλούς άλλους, γιατί ο Μπους δε μας δίνει αξία, μας ποδοπατάει και εμείς πρέπει να καθόμαστε στα πόδια του. Οχι εγώ. Οχι εγώ όπως και πολλοί άλλοι Αργεντίνοι. Δεν συμφωνούμε με όλα αυτά».
Πλειοψηφία
Οι διαδηλωτές είχαν κερδίσει την πλειοψηφία στο πλευρό τους. Ο Δήμαρχος της Μαρ ντελ Πλάτα έκανε δηλώσεις υπέρ της Αντισυνόδου, συγχαίροντας το Μαραντόνα για την παρουσία του.
Η Πατρίσια Ντιάζ Μπιαλέτ, οργανώτρια της ομάδας των καλλιτεχνών που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις τόνισε: «Εμείς οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι και οι συγγραφείς καταδικάζουμε την παρουσία του Μπους στην Αργεντινή. Λέμε «Οχι» σ’ αυτούς που ευθύνονται για τη γενοκτονία στο Ιράκ και στους ενόχους για την πείνα και τη φτώχεια στον κόσμο»
Στόχος της Συνόδου ήταν πώς θα υλοποιηθεί η FTAA (Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής). Η FTAA είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ που ξεκίνησε το 1994 για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που ξεκινάει από την Αλάσκα και φτάνει ως τη Γη του Πυρός στη Νότια Αμερική. Η εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό ξέσπασε με αφορμή την υπογραφή της FTAA.
Το κλίμα των οργισμένων διαδηλώσεων είχε όμως αντανάκλαση μέσα στις διαδικασίες της Συνόδου. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Κίρχνερ, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνόδου και έχοντας απέναντί του τον Μπους τόνισε: «Κριτικάρουμε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν γιατί είδαμε τα αποτελέσματά τους στην κρίση της Αργεντινής το 2001 και στην πτώση πολλών δημοκρατικών κυβερνήσεων στην περιοχή».
Ο Ούγκο Τσάβες μιλώντας στην αντισύνοδο ήταν πιο αιχμηρός: «Ο καθένας μας έχει φέρει ένα φτυάρι μαζί του, γιατί εδώ στη Μαρ ντελ Πλάτα είναι ο τάφος της FTAA".
Ο Μπους είχε φτάσει στην Αργεντινή με την ελπίδα ότι θα καλοπιάσει τις «μετριοπαθείς» κυβερνήσεις όπως του Λούλα της Βραζιλίας, για να απομονώσει τους ριζοσπάστες όπως ο Τσάβες. Λόγω των συγκρούσεων όμως που προκάλεσε η συζήτηση για την FTAA, αυτές οι ισορροπίες διαλύθηκαν.
Ετσι, ο Μπους έφυγε από την Αργεντινή ηττημένος, πηγαίνοντας στη Βραζιλία για να συναντηθεί με τον Λούλα. Και εκεί όμως τον ακολούθησαν οι διαδηλώσεις αλλά και οι αποτυχημένες συνομιλίες.
Η δεκαετία του ’90 όταν όλοι έσκυβαν ευλαβικά το κεφάλι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί, χάρη στις επιτυχίες του κινήματος.
Το κίνημα στην Αργεντινή κατάφερε να βάλει ένα νέο ελπιδοφόρο ορόσημο σ’ αυτές τις επιτυχίες. Τη νίκη στη «μάχη της Μαρ ντελ Πλάτα».
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home