ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2005

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για το 4ο Ευρωπαικό Κοινωνικό Φόρουμ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EKA
Στις 27/10/2005

Το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα γίνει στην Αθήνα από 6 έως 9 Απρίλη 2006 και θα πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στη ζωή του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και παράλληλα μια νέα αφετηρία αγώνων για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, πόνο και δυστυχία, έναν κόσμο ειρήνης, ευημερίας και δικαιοσύνης.

Το 1ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε με την πραγμ ατοποίηση της Συνόδου της Φλωρεντίας τον Οκτώβρη του 2002 σαν συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης στη Γένοβα κατά των G8, όταν η αστυνομία του Μπερλουσκόνι δολοφόνησε τον Καρλο Τζουλιάνι.

Σε κείνη τη σύνοδο αποφασίσθηκε τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλο τον κόσμο στις 15 Φλεβάρη του 2003 με κεντρικό σύνθημα ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.

Στη σύνοδο της Φλωρεντίας συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες στις συζητήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου.

Στη συνέχεια η σύνοδος του 2003 στο Παρίσι ανέδειξε τα προβλήματα που προκαλούν στην ανθρωπότητα ο Νεοφιλελευθερισμός, οι πόλεμοι και ο ρατσισμός. Στη σύνοδο του Λονδίνου το 2004 με δεδομένη την εμπλοκή στον πόλεμο και την παραμονή των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να προκαλεί η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ αλλά και θέματα που αφορούν τους μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης.

Η πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ σ’ αυτές τις χώρες έδωσε ώθηση στη δράση των κινημάτων και των συνδικάτων, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους και τον ενθουσιασμό τους. Έδωσε νέες ιδέες για την συλλογική δράση, έφεραν κοντά εργαζομένους με ακτιβιστές, επιστήμονες, νεολαίους, αγρότες, αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους και οργάνωσαν κοινές δράσεις, αναζήτησαν κοινούς τρόπους γαι να συντονίσουν των αγώνα τους.

Για τους παραπάνω λόγους η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε τη συμμετοχή του ΕΚΑ, των σωματείων μελών του και των εργαζομένων της Αθήνας στις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην πόλη μας και θα πρέπει σ’ όλα τα ζητήματα που αφορούν την οργάνωσή του, τη θεματολογία και τις δράσεις του, να έχουμε κυρίαρχο λόγο και ρόλο.

Αποφασίσαμε επίσης τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Προπαρασκευαστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2006 στην Βιέννη για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το πρόγραμμα και τη θεματολογία της συνόδου, καθώς και τη συμμετοχή μας στο συντονιστικό της Πανελλαδικής Οργάνωτικής Επιτροπής, η οποία θα επιλέξει το χώρο πραγματοποίησης του 4ου Ε.Κ.Φ, τους χώρους φιλοξενίας αλλά και όλα τα υπόλοιπα θέματα που θα αφορούν διευκολύνσεις για τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών, τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους κλπ.

Ανεξάρτητα απ’ την οπτική γωνία που ο καθένας μας προσεγγίζει τα ζητήματα επειδή όλοι μας συμφωνούμε στην ύπαρξη των προβλημάτων ας αναζητήσουμε μέσα απ’ το διάλογο την δυνατότητα συμφωνίας στις αίτίες που τα προκαλούν, και πολύ περισσότερο ας αναζητήσουμε τις κινηματικές διαδικασίες μέσα απ’ τις οποίες θα αναπτυχθούν ενωτικοί μαζικοί αγώνες για να αντισταθούμε στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας, το εισόδημά μας, το περιβάλλον και η ζωή μας γενικότερα.

Το ΕΚΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μπορούν να αποτελέσουν τους κεντρικούς πυλώνες πανω στους οποίους θα στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια για να αποτελέσει το 4ο Ε.Κ.Φ. μια νέα ελπίδα για την κοινωνία.

Συγκροτείται διαπαραταξιακή Αντιπροσωπεία του ΕΚΑ που θα διαχειρίζεται τη συμμετοχή και τα ζητήματα που θα εξελίσσονται με επικεφαλή το Πρόεδρο, Γρηγόρη Φελώνη.