Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2006
Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2006
πάνω από 3.000.000 διαδηλωτές στη Γαλλία στις 28 Μάρτη
από τις διαδηλώσεις στο Παρίσι στις 28 Μάρτη....
ΓΑΛΛΙΑ
Καταλήψεις, διαδηλώσεις και Γενική Απεργία στις 28 Μάρτη
Γενική Απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα και οι φοιτητικές οργανώσεις της Γαλλίας την Τρίτη 28 Μάρτη. Είναι η απάντηση του κινήματος που έχει συγκλονίσει το Παρίσι και όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις και έχει υποχρεώσει όλα τα ΜΜΕ να μιλούν για έναν νέο Μάη του ’68.
Το κίνημα ενάντια στο «Νόμο για τη Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης» έφτασε σε νέα ύψη τη βδομάδα που πέρασε. Πραγματοποιήθηκαν δυο γιγάντιες διαδηλώσεις, την Πέμπτη και το Σάββατο, και νέα πανεπιστήμια προστέθηκαν στο κατάλογο όσων είναι κατειλημένα.
Ακόμα πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η είσοδος των μαθητών στο κίνημα, με αποχές, διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζονται. Ο «Νόμος για τη Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης» και το κίνημα που έχει ξεσπάσει εναντίον της εφαρμογής του, έχουν γίνει καθημερινή συζήτηση παντού, σε σπίτια, καφετέριες, χώρους δουλειάς. Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται ενάντια στον νόμο και στο πλευρό των φοιτητών και των μαθητών.
Τη Πέμπτη 16 Μάρτη εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους μετά από το κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών. Στο Παρίσι οι διαδηλωτές έφτασαν τις 150.000. Η Οριάνα Γκαρσία, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Σανσιέ δήλωσε «Το κίνημά μας έχει το πνεύμα του 1968. Αν τότε ο κόσμος εξεγέρθηκε ενάντια στην καταστολή σήμερα το κίνημά μας στρέφεται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και μια κυβέρνηση που θέλει να γυρίσει πίσω, στο 19ο αιώνα τις συνθήκες εργασίας της νεολαίας».
Η Αντάν Σίλβα μαθήτρια λέει «τα σχολεία δίνουν ορμή στο κίνημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για προνομιούχους φοιτητές, αλλά δεν είναι έτσι. Τα Λύκεια, οι άνεργοι, τα παιδιά από τα φτωχά προάστια, ο κόσμος που κάνει «μαύρη» εργασία, είναι κομμάτια του κινήματος».
Η αστυνομία και τα CRS, τα γαλλικά ΜΑΤ, χτύπησαν τη διαδήλωση. Περικύκλωσαν την κεφαλή της πορείας, που αποτελούνταν από τα μπλοκ των εργαζόμενων της CGT και της FO –δυο συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών- και επιτέθηκαν με δακρυγόνα και γκλομπ. Για περισσότερο από δυο ώρες η αστυνομία εξαπέλυε επιθέσεις στους διαδηλωτές. Μετά η κυβέρνηση έριξε το φταίξιμο στους «χούλιγκαν» και τους «αλήτες» των μπανλιέ, των φτωχών προαστίων.
Η Μαρί Περέν, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Σανσιέ δήλωσε: «Αν οι φοιτητές κερδίσουν στο πλευρό τους τους εργάτες όπως έχουν κερδίσει τη νεολαία των προαστίων δε θα σημάνει μόνο το τέλος του CPE αλλά και την ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη».
Οι πάντες περίμεναν ότι οι διαδηλώσεις του Σαββάτου 18 Μάρτη θα ήταν μεγάλες. Αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ήταν διαδηλώσεις-μαμούθ παντού, σε μεγάλες και μικρές πόλεις. Υπολογίζεται ότι οι διαδηλωτές έφτασαν τα 2 εκατομμύρια!
Στο Παρίσι 350.000 άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ολόκληρες οικογένειες, συνάδελφοι από τη δουλειά, φοιτητές, μαθητές, ένα ατέλειωτο ποτάμι.
Η διαδήλωση θύμιζε τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον φασίστα Λεπέν μετά το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002. Αλλά αυτή τη φορά το κίνημα δεν είναι μια αυθόρμητη έκρηξη οργής και αηδίας όπως τότε για την εκλογική επιτυχία του Λεπέν. Σήμερα το κίνημα αναπτύχθηκε αργά αλλά σταθερά μετά από μια ολόκληρη περίοδο διεργασιών πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά ξεκάθαρα τη κόντρα με τα αφεντικά. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν εμφανίστηκε το νομοσχέδιο στα μέσα του Γενάρη. Δεν ήταν μεγάλες και η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα εκτονωθούν με τη ψήφισή του. Στη πραγματικότητα έγινε το αντίθετο. Οι φοιτητές κλιμάκωσαν τη δράση βήμα-βήμα και η συνεργασία με τα συνδικάτα έχει σημάνει ότι ο αγώνας αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.
Το φοιτητικό κίνημα έχει κερδίσει τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας που θεωρεί το νόμο ως επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Οπως δήλωσε ένα δάσκαλος στη διαδήλωση: «φτάνει πια, δεν πάει άλλο, σε όλα τα ζητήματα».
Ο Ντενί είναι σιδηροδρομικός, μηχανοδηγός, και δηλώνει ότι «Αυτός ο νόμος είναι κομμάτι της επίθεσης των αφεντικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο αυτό το κίνημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους φοιτητές και τη νεολαία. Αυτοί μπήκαν μπροστά για να αντισταθούν σε αυτό το νόμο.» Ο συνάδελφός του ο Ζεράρ συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση χτυπάει εμάς χτυπάει και τους νέους ανθρώπους. Οσο δε κάνει πίσω εμείς πρέπει να είμαστε συνέχεια στο δρόμο. Είναι ο μόνος δρόμος».
Τα μπλοκ των φοιτητών που συμμετείχαν στη διαδήλωση του Σαββάτου είχαν την ίδια ορμή και ενθουσιασμό με όλες τις προηγούμενες μέρες.
Οταν άρχισαν να μαθαίνονται τα νέα για τις μεγάλες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, το αίσθημα που κυριαρχούσε ήταν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει πίσω. Συνδικαλιστικές ηγεσίες, ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς, μιλούσαν για τη πιθανότητα κήρυξης 24ωρης γενικής απεργίας αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο.
Η συντονιστική επιτροπή των φοιτητών, που συνεδρίασε την Κυριακή, κάλεσε τους εργαζόμενους να κατέβουν σε απεργία αυτή τη Πέμπτη και να διαδηλώσουν από κοινού με τους φοιτητές. Οι ηγεσίες των συνδικάτων έδωσαν διορία στον πρωθυπουργό Βιλπέν μέχρι τη Δευτέρα για να αποσύρει το νόμο. Τη Δευτέρα το βράδυ προχώρησαν στην κήρυξη της Γενικής Απεργίας για τις 28 Μάρτη.
Ο Ντανιέλ Μπενσαϊντ, στέλεχος της LCR, που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Μάη του 1968 μίλησε στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου για τη σχέση ανάμεσα στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα τότε και τώρα:
«Η σύνδεση ανάμεσά τους είναι πολύ φυσική και το εργατικό κίνημα σήμερα είναι λιγότερο κλειστό ή εχθρικό απ’ ότι ήταν το 1968 απέναντι στους φοιτητές. Τότε αυτή η εχθρότητα ή δυσπιστία υποδαυλίζονταν κυρίως από την εργατίστικη δημαγωγία του Κομμουνιστικού Κόμματος και την CGT το συνδικάτο που ηγεμόνευε και έλεγχε όλα τα «κάστρα» του εργατικού κινήματος.
Σήμερα η σχέση είναι πιο ανοιχτή επειδή αφενός η δυνατότητα ελέγχου του γραφειοκρατικού μηχανισμού είναι πολύ αδυνατισμένη και αφετέρου γιατί η επέκταση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει προχωρήσει τόσο τα προηγούμενα χρόνια που δεν είναι πια τόσο εύκολο να ζωγραφίσουν τους φοιτητές σαν ένα αποκλειστικά μεσοαστικό στρώμα.
Ομως, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί σα φρένο, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το αργό και διστακτικό τρόπο που κινείται. Η Γενική Απεργία θα ήταν το απαιτούμενο βήμα για να περάσει το κίνημα σε ένα άλλο επίπεδο που ίσως θα ανάγκαζε και τηn κυβέρνηση να υποχωρήσει.»
Στην εβδομάδα που έρχεται κρίνονται πολλά.Μια τέτοια νίκη του “πεζοδρομίου” θα είναι το πρώτο πετυχημέμο πλήγμα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν διεκδικεί το χρίσμα του προεδρικού υποψήφιου της δεξιάς στις εκλογές του 2007 κόντρα στον Σαρκοζί, τον υπουργό Εσωτερικών. Ο ντε Βιλπέν θέλησε να αποδείξει ότι είναι ο «ισχυρός ηγέτης» που θα εφαρμόσει χωρίς δισταγμό τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Παρά τις προειδοποιήσεις από το στρατόπεδό του, αποφάσισε να εξαπολύσει την επίθεση στους φοιτητές και τη νεολαία, το πιο «απρόβλεπτο» τμήμα του πληθυσμού. Το δεύτερο λάθος του ήταν να αρνηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, κόβοντας έτσι τις γέφυρες ακόμα και με τις πιο μετριοπαθείς συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως της δεύτερης μεγαλύτερης συνομοσπονδίας της CFDT.
Η μάχη τώρα θα κριθεί από την ικανότητα των φοιτητών και των εργαζόμενων στη βάση των συνδικάτων να τραβήξουν στο πλευρό τους ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση και να αναγκάσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν όλα τα βήματα που μπορούν να φέρουν τη νίκη.
Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006
Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006
Τι είναι η Πρωτοβουλία Γένοβα και πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 είναι το δίκτυο των ακτιβιστών που γεννήθηκε μέσα από το καινούριο αντικαπιταλιστικό κίνημα ενάντια στο σύστημα του πολέμου και του κέρδους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσουμε αυτό το κίνημα!
Η Πρωτοβουλία Γένοβα είναι μέρος του κινήματος που έχει βάλει σα στόχο να κάνει αυτό το σύστημα παρελθόν.
Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή, γιατί 4 - 7 Μαϊου θα γίνει στην Αθήνα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, η μεγαλύτερη συνάντηση ακτιβιστών απ όλη την Ευρώπη, που παλεύουν για έναν άλλο κόσμο.
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ !
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ !
ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ (Ν. Ιωνία, Ηρακλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Ν. Φιλαδέλφεια)
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ: 6948089082
ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ (Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη, Ν. Ερυθραία...)
ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ (Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη, Ν. Ερυθραία...)
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ: 6945231631
ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ (Χαλάνδρι, Μελίσσια, Βριλήσια, Αγ. Παρασκευή, Χολαργός, Ψυχικό, Μεσόγεια...)
ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ (Χαλάνδρι, Μελίσσια, Βριλήσια, Αγ. Παρασκευή, Χολαργός, Ψυχικό, Μεσόγεια...)
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ: 6972238651
ή στειλε email στο protgenova_vorpro@yahoo.gr
Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2006
Τρίτη, Μαρτίου 14, 2006
Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006
Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006
THE MALL: ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Από το περιοδικό "ΓΑΛΕΡΑ" και την εκδήλωση που έγινε στο Μαρούσι (βιβλιοπωλείο ΦΑΚΙΝΟΣ) στις 7 Φλεβάρη...
1. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Mall εξακολουθούν να
λειτουργούν χωρίς άδεια, παρά τις μηνύσεις εναντίον τους από την
Αστυνομία. Γιατί ο Δήμος δεν σφραγίζει τα μαγαζιά, όπως ορίζει ο
νόμος; Γιατί δεν επεμβαίνει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης;
2. Η Lamda δεσμεύτηκε απέναντι στον Αθήνα 2004 και τον Δήμο Αμαρουσίου
να φτιάξει πάρκο 80 στρεμμάτων σε μέρος του Χωριού Τύπου. Το πάρκο
σήμερα είναι... πάρκινγκ. Πότε σκοπεύει η Lamda να φτιάξει το πάρκο;
Μέχρι τότε, πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο Δήμος;
3. H Lamda δεν έχει ακόμα καταβάλει στο Δήμο Αμαρουσίου παρά μέρος του
τιμήματος της εξαγοράς της δημοτικής επιχείρησης, σύμφωνα με το
διαγωνισμό του 2001. Αντ' αυτού, πρότεινε στο Δήμο να του μεταβιβάσει
διαμερίσματα στον οικισμό Ήλιδα, για τα οποία ο Δήμος θα ψάξει
αγοραστή. Γιατί δέχτηκε ο Δήμος την αλλαγή των συμφωνηθέντων με τη
Lamda;
4. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ακόμα δεν έχει παραχωρήσει
τα 43 στρέμματα πάνω στα οποία είναι χτισμένο το Mall. Τυπικά, το Mall
ανήκει στον... ΟΕΚ. Με ποιο δικαίωμα η Lamda εκμίσθωσε τους χώρους σε
εμπορικά καταστήματα, παρ' ότι οι χώροι δεν της ανήκουν; Πώς τέτοιες
επώνυμες φίρμες δέχτηκαν να συνάψουν αυτά τα μισθωτήρια;
5. H Νομική Υπηρεσία του ΟΕΚ γνωμοδότησε σχετικά με την παραχώρηση των
43 στρεμμάτων πως ο ΟΕΚ δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε
απευθείας εκποίηση. Γιατί λοιπόν ο ΟΕΚ δεν προκηρύσσει δημόσιο
διαγωνισμό;
6. Καμία πολεοδομία δεν έχει ελέγξει το Mall. Γιατί η κεντρική
υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται να στείλει στην Πολεοδομία Αμαρουσίου
(αρμόδια για τον έλεγχο) τον φάκελο;
7. Το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank του Ομίλου Λάτση εξακολουθεί
να λειτουργεί μέσα στο Mall με άδεια και ωράριο ανταλλακτηρίου, κόντρα
στο νόμο για το ωράριο των τραπεζών. Γιατί τα υπουργεία Ανάπτυξης και
Απασχόλησης δεν εφαρμόζουν το νόμο;
ΑΗΔONAKIA, ARTISTI ITALIANI CAFFE, BEEGEE'S, BEER IT, BLENDER, BODY
FUEL, B-TWINS, CHAMPION ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, COCOA BEAN, FLOCAFE, FAR EAST,
GOODY'S, HAAGEN DAZS, KFC, LADI & RIGANI, OFF ROAD, PALMIE BISTRO,
PIZZA FAN, PRESS TABAC, RUBY TUESDAY, STARBUCKS, VENUE CAFE, VILLAGE
ALL DAY BAR, VILLAGE CINEMAS, VILLAGE FUN N' BOWL, VILLAGE JUICE TIME,
WRAP-N-ROL
Δεν είναι διαφημιστική καταχώρηση, αλλά ο κατάλογος με τους αποδέκτες
των μηνύσεων που έχει δύο φορές υποβάλει η Αστυνομία κατά των
καταστημάτων του Mall που λειτουργούν χωρίς άδεια. Ανάμεσά τους, και
πολυεθνικές παγκόσμιας φήμης. Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας (10.1.2006), οι μηνύσεις υποβλήθηκαν από το Α.Τ. Αμαρουσίου, μεταβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα
Πλημμελειοδικών και κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η διαδικασία που προβλέπει
ο νόμος είναι συγκεκριμένη: Ο Δήμος Αμαρουσίου θα πρέπει να ζητήσει από την Αστυνομία να σφραγίσει τα καταστήματα. Γιατί δεν το κάνει;
Αλλά και ο εποπτεύων υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (ναι, αυτός
που έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων του Mall) πώς επιτρέπει να
λειτουργούν καταστήματα χωρίς να έχουν ελεγχθεί για θέματα υγιεινής,
πυρασφάλειας, ασφάλειας κ.λπ.;
Ας δούμε πιο ειδικά το πρόβλημα με τις 14 κινηματογραφικές αίθουσες
της εταιρείας Village Roadshow. Η διαδικασία προβλέπει ότι το
Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφων επιθεωρεί τους χώρους και
γνωμοδοτεί αναλόγως. Στο Συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι
της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας
και του Δήμου. Στην περίπτωση των σινεμά Village, το Συμβούλιο
αρνήθηκε στις 7.12.2005 να δώσει την άδεια. Ένας από τους λόγους ήταν
«η μη αποπεράτωση των εκτελούμενων εργασιών», αφού την ώρα που τα μέλη
του Συμβουλίου επισκέφθηκαν το Mall βρήκαν εργάτες να κάνουν
μερεμέτια στις ημιτελείς αίθουσες...
Έτσι, προγραμματίζεται νέα επιθεώρηση για τις 28.12.2005, η οποία όμως
αναβάλλεται μία μόλις μέρα πριν, έπειτα από αίτηση της Village, η
οποία επικαλέσθηκε λόγους ανωτέρας βίας! Η ανωτέρα βία όμως δεν
εμπόδισε την εταιρεία να λειτουργεί κανονικά τα σινεμά. Εύλογο, αφού
στις 14 αίθουσες του Mall αντιστοιχούν 3.100 θεατές ανά παράσταση!
Για να εκμεταλλευτεί εμπορικά τους χώρους του Mall, η Lamda προχώρησε
σε μισθωτήρια συμβόλαια με περίπου 200 επώνυμες φίρμες. Είθισται τη
συμφωνία μίσθωσης με τον ενοικιαστή να τη συνάπτει αυτός που έχει την
κυριότητα. Για να νοικιάσεις κάτι, πρέπει να σου ανήκει, έτσι δεν
είναι; Αλλά η Lamda δεν είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου, εφόσον ο ΟΕΚ ακόμα
δεν έχει παραχωρήσει τα 43 στρέμματα του Mall. Και σύμφωνα με τον
νόμο, εφόσον το οικόπεδο ανήκει στον ΟΕΚ, τότε σ' αυτόν ανήκει και το
ίδιο το Mall. Το γιατί, το εξηγεί η Νομική Υπηρεσία (ΝΥ) του ΟΕΚ, με
γνωμοδότησή της στις 17.11.2005:
«Τα ανεγερθέντα από την εταιρία [Lamda] κτίσματα [το Mall], ανήκουν
κατά το νόμο στον ΟΕΚ, αφού έχουν ανεγερθεί επί του οικοπέδου του,
κατά τον γνωστό κανόνα τα υπερκείμενα ακολουθούν τα υποκείμενα (άρθρα
1033 κ.ε. Α.Κ.) και η εταιρία [Lamda] έχει δικαίωμα αποζημίωσης».
Ρωτάμε:
(1) Πώς μπορεί η εταιρεία Lamda να υπογράφει μισθωτήρια χωρίς να είναι
η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου; Αλλά και οι καταστηματάρχες (ανάμεσά τους
πολυεθνικές εταιρείες) πώς δέχτηκαν κάτι τέτοιο;
(2) Και μια ερώτηση προς τον ΟΕΚ: Από τη στιγμή που, σύμφωνα με τη
γνωμάτευση της ΝΥ, τα καταστήματα του ανήκουν, γιατί δεν εισπράττει ο
Οργανισμός τα ενοίκια;
Η γνωμοδότηση της ΝΥ έλεγε και άλλα ενδιαφέροντα. Με το νόμο
Παυλόπουλου 3342/2005, μπορεί να «παρακάμπτονται τα διάφορα νομικά
εμπόδια και προβλήματα της απευθείας εκποίησης», αλλά «η διάταξη του
άρθρου 40 Ν. 3342/2005 δεν θεσπίζει υποχρέωση του ΟΕΚ να προssεί στη
μεταβίβαση, αλλιώς δηλαδή η θέσπιση υποχρεωτικής εκποίησης θα ήταν
ενδεχομένως αντισυνταγματική».
Υπάρχει άλλη λύση εκτός της απευθείας εκποίησης προς τη Lamda; Ναι,
λέει η ΝΥ: «Η εκποίηση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό κατά το ΠΔ
715/1979, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό τίμημα από τη
δημοπρασία και λόγω του ανταγωνισμού».
Εν τω μεταξύ στο οικόπεδο του ΟΕΚ έχει χτιστεί και λειτουργεί το Mall,
οπότε ... «Θα προκύψει δικαστική αντιδικία που θ' αφορά την αξία των
κτισμάτων, την αποβολή της εταιρίας από το ακίνητο και φυσικά αυτά θα
δημιουργήσουν ανάλογα προβλήματα στην αξιοποίηση του ακινήτου». Κάπως
έτσι ο ΟΕΚ σύρθηκε στην απευθείας παραχώρηση των 43 στρεμμάτων, μόνο
που για την ώρα -σχεδόν δύο μήνες μετά την παραίτηση Οικονομόπουλου-
κανείς δε βρίσκεται να την υπογράψει...
The Mall: Γήπεδο εργασιακών πειραμάτων
Το σκάνδαλο του The Mall είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το σκάνδαλο
Κοσκωτά. Από πού προκύπτει αυτό; Ο Κοσκωτάς είχε υπεξαιρέσει από την
Τράπεζα Κρήτης 33 δισ. δρχ., δηλαδή 96,7 εκατ. ευρώ. Στην
πραγματικότητα όμως το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 333,4 εκατ.
ευρώ, αφού για να γίνει με ίσους όρους η σύγκριση συνυπολογίσαμε τον
μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάθε έτους, από το 1990 μέχρι και το 2005.
Στις 4/2/2003 ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο
θέμα του Χωριού Τύπου από το βήμα της Βουλής και επιτιθέμενος τότε στο
διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ, είπε: «κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα
υδατορέματα το Μάρτιο του 2002 με τροπολογία της τελευταίας ώρας της
υπουργού (σ.σ. Βάσω Παπανδρέου), δόθηκε δώρο μία υπεραξία της τάξεως
των 145 δισεκατομμυρίων περίπου στον ανάδοχο του έργου του Ολυμπιακού
Χωριού στο Μαρούσι. Το θυμόσαστε; Όλοι εδώ το θυμόμαστε ... ».
Το πρόβλημα του πρωθυπουργού βέβαια είναι αν θυμάται σήμερα ο ίδιος
τι έγινε το 2002. Σε κάθε περίπτωση όμως μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση
να τρέχουμε για ρεπορτάζ στους κτηματομεσίτες για να υπολογίσουμε την
υπεραξία που έδωσε η Β. Παπανδρέου στον Λάτση, αλλάζοντας το
συντελεστή δόμησης από το 1 στο 2 για το οικόπεδο όπου κτίστηκε το The
Mall.
Τι σημαίνει λοιπόν 145 δισ. δρχ. υπεραξία «δώρο»; Σημαίνει 425,2 εκατ.
ευρώ. Σημαίνει επίσης ότι αν και σε αυτά συνυπολογίσουμε τον
πληθωρισμό των τριών τελευταίων ετών τότε ολοστρόγγυλα πλέον το
σκάνδαλο του The Mall είναι κατά 100 εκατ. ευρώ (34 δισ. δρχ.)
μεγαλύτερης αξίας από αυτό του Κοσκωτά. Σκάνδαλο «ολυμπιακών
διαστάσεων» δηλαδή, όπως άρμοζε στην περίσταση!
Προς τι όμως τόση σιωπή; Μα απλούστατα διότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
(Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου και Βενιζέλος) το ξεκίνησαν και αυτοί της
Νέας Δημοκρατίας επιχειρούν να το ολοκληρώσουν, κόβοντας ο ένας
(Σιούφας) την κορδέλα στα εγκαίνια του The Mall και ψάχνοντας ο άλλος
(Παναγιωτόπουλος) αντικαταστάτη του παραιτηθέντα κ. Οικονομόπουλου για
τη θέση του προέδρου στον ΟΕΚ, που θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση
υπογράφοντας -επιτέλους- την πώληση του οικοπέδου στην Lamda
Development (σ.σ. μέχρι την ώρα πάντως που γράφονταν οι γραμμές
ετούτες ο ΟΕΚ παρέμενε «ακέφαλος»).
Και μιάς που αναφέραμε τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης, δείτε τώρα
κάτι «συμπτώσεις» που αναδεικνύουν ότι το The Mall αποτελεί -εκτός από
σκάνδαλο- και τον κεντρικό άξονα για τις πολιτικές επιλογές των
υπουργείων Ανάπτυξης και Απασχόλησης στο θέμα του ωραρίου των
καταστημάτων και στο θέμα του ωραρίου των τραπεζών, αντίστοιχα.
Ο Σιούφας, λίγες ημέρες μετά το κόψιμο της κορδέλας στα εγκαίνια του
The Mall και με αφορμή το ωράριο των καταστημάτων κατά την εορταστική
περίοδο των Χριστουγέννων κάνει την πρόταση -για δημόσιο διάλογο- να
είναι ανοικτά τα μαγαζιά επτά Κυριακές το χρόνο. Τα σούπερ-μάρκετ
(ΣΕΣΜΕ) λένε όχι, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου λέει όχι και 19
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -στα μέσα Ιανουαρίου- φέρνουν τις προτάσεις Σιούφα
για συζήτηση στη Βουλή. Σε επιστολή τους μάλιστα προς τον πρόεδρο της
αρμόδιας Επιτροπής (Παραγωγής και Εμπορίου) της Βουλής αναφέρουν «ότι
δημιουργούνται εύλογα εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση ενδίδει και πάλι στις
απαιτήσεις των πολύ μεγάλων, των ολίγων ισχυρών, αυτών που θέλουν μέσω
ωραρίου να εκτοπίσουν ουσιαστικά από την αγορά τις μικρομεσαίες
επιχειρήσεις ... ». Ονόματα και διευθύνσεις πάντως δεν έδωσαν οι
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το ποιοι είναι οι μεγάλοι και οι ισχυροί.
Αυτό που έχει σημασία βέβαια είναι ότι -όλως τυχαίως- ο Σιούφας έκανε
την πρόταση αυτή λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση των νομοθετικών
διατάξεων για το ωράριο των καταστημάτων στη Βουλή, που απέκλειαν τη
λειτουργία τους τις Κυριακές. Εδώ που έχουμε φτάσει βέβαια δε θα μας
εξέπληττε εάν τα εμπορικά καταστήματα του The Mall λειτουργήσουν
μελλοντικά και τις Κυριακές με άδεια της Νομαρχίας. «Γειτνιάζει» με το
Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο εάν ανοίξει τις πόρτες του για τους
τουρίστες, τότε η περιοχή της Νεραντζιώτισσας μπορεί και να
«βαπτισθεί» τουριστική ...
Το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης του ωραρίου έχει υποστηρίξει πάντως
στη χώρα μας το Pradera Fund (στο οποίο μετέχουν ευρωπαϊκά
συνταξιοδοτικά ταμεία όπως των Ολλανδών νοσοκόμων και των Άγγλων
ανθρακωρύχων) στο οποίο ανήκει το Village Park στην περιοχή του Ρέντη.
Θα εξυπηρετούσε τους επενδυτές, τόσο στου Ρέντη, όσο και στο The Mall
(όπου υπάρχουν 15 αίθουσες της Village), να λειτουργούν τα εμπορικά
καταστήματα και τις Κυριακές που ο κόσμος πάει σινεμά.
Παράλληλα όμως με το ωράριο των καταστημάτων και με αφορμή το
υποκατάστημα της Eurobank (τράπεζα του ομίλου Λάτση) που βρίσκεται στο
"The Mall", άνοιξε και ο «διάλογος» για το ωράριο λειτουργίας των
τραπεζών.
Η τράπεζα λειτουργεί το εν λόγω υποκατάστημα μέχρι τις 9 το βράδυ τις
καθημερινές και το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το
απόγευμα. Για το λόγο αυτό -και για να παρακάμψουν υποτίθεται τις αντιδράσεις
από την παραβίαση του ωραρίου- έβγαλαν μάλιστα και άδεια
ανταλλακτηρίου συναλλάγματος! Ένα από τα τρία σωματεία των εργαζομένων
στην τράπεζα (αυτό που απαρτίζεται από υπαλλήλους της Τράπεζας
Εργασίας οι οποίοι βρέθηκαν στην Eurobank μετά την εξαγορά του 1999)
και συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια.
Ειδοποίησαν την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία μάλιστα επέβαλε πρόστιμο
στην τράπεζα και κατέθεσαν και μηνύσεις.
Το σωματείο όμως που ελέγχεται από την εργοδοσία «συμφώνησε» τελικά
για το νέο ωράριο. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.
Γκαργκάνας πέταξε το μπαλάκι για το θέμα στο υπουργείο Απασχόλησης,
δηλαδή στον Παναγιωτόπουλο που εκτός από «διοικητή - υπογράφοντα
πωλητηρίου οικοπέδου» στον ΟΕΚ, ψάχνει τώρα και νομική φόρμουλα για τη
λειτουργία των ... «ανταλλακτηρίων» των ιδιωτικών τραπεζών.