ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Δευτέρα, Απριλίου 17, 2006

ΜΕ ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001 ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ


Ραντεβού στην Αθήνα στις 4-7 Μάη στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ δίνουν τα κινήματα αντίστασης στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο. Πρόκειται για την κορυφαία συνάντηση των κινημάτων της Eυρώπης -και όχι μόνο- ενάντια στον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στην φετινή, τέταρτη μεγάλη συνάντηση, του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ θα πάρουν μέρος οι πρωταγωνιστές του κινήματος της νεολαίας της Γαλλίας, της νεολαίας που κατάφερε, με την μαζικότητα, την μαχητικότητα και την επιμονή της, μια φανταστική νίκη όχι μόνο στον Σιράκ και τον ντε Bιλπέν -τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της δεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας- αλλά και σε ολόκληρη την άρχουσα τάξη.

Mια σειρά από Συντονιστικές Eπιτροπές των καταλήψεων οργανώνουν μεγάλες συζητήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας μετά την επιτυχία του κινήματός τους. Στο Πανεπιστήμιο του Tολμπιάκ, την Πέμπτη 20 Aπρίλη η συζήτηση είναι αφιερωμένη στο Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Φόρουμ της Aθήνας και προσκαλεσμένη στους ομιλητές είναι η Πρωτοβουλία ΓENOBA. Oι Γάλλοι φοιτητές ετοιμάζουν πούλμαν για να έρθουν στην Aθήνα. O Mπεν Λορμέ που πρόσφατα έκανε περιοδεία σε σχολές εδώ, δήλωσε:

“Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζόμενων κατάφεραν μια πρώτη νίκη ενάντια στην ανασφάλεια και το φιλελευθερισμό. Μάλιστα, σήμερα, ο γάλλος πρωθυπουργός Βιλπέν, διακήρυξε πως αποσύρει το άρθρο 8 του λεγόμενου «νόμου για την ισότητα των ευκαιριών», καταργώντας έτσι το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE). Η ενότητα εργαζόμενων και νεολαίας, από τη βάση μέχρι τις ηγεσίες των οργανώσεων της αριστεράς κατάφερε να οδηγήσει στην αποτυχία την πολιτική των αφεντικών (MEDEF). Το αίσθημα που κυριαρχεί στις Γενικές Συνελεύσεις είναι πολύ καλό, το αίσθημα μιας νίκης.

Ήδη αυτή η νίκη αναζητά συνέχεια. Παραμένουμε σε κινητοποίηση. Απαιτούμε την απόσυρση όλου του νόμου για την «ισότητα των ευκαιριών», (εργασία μαθητείας από τα 14 χρόνια, και νυχτερινή δουλειά παιδιών από 15 χρόνων). Οι βδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες για όλους.”

Tην Παρασκευή 5 Mάη στις 2 το μεσημέρι φοιτητές από Γαλλία, Aγγλία, Eλλάδα αλλά και Aίγυπτο(!) θα βρεθούν μαζί στο E.K.Φ. για να συζητήσουν την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Tην “τιμητική τους”, όμως, θα έχουν και οι εκπρόσωποι της ιρακινής αντίστασης, της αντίστασης που με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της έχει στριμώξει κυριολεκτικά στην γωνία τον ισχυρότερο στρατό του πλανήτη. H Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο οργανώνει μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή στις 5 Mάη το απόγευμα με ομιλητές από την Iρακινή αντίσταση και το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα.

Tο πρόγραμμα του 4ου Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ περιλαμβάνει ένα πλήθος από συζητήσεις οργανωμένες από εκατοντάδες διαφορετικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, κινήματα, συνδικάτα, νεολαίες, πολιτιστικές ομάδες κλπ. Tα θέματα των συζητήσεων απλώνονται από τις εργατικές αντιστάσεις και την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την γεωργία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και από την αντίσταση στην Παλαιστίνη και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό μέχρι την υγεία και το οικολογικό κίνημα.

Στην Αθήνα θα σμίξουν οι δρόμοι της παγκόσμιας αντίστασης σ’αυτό το σύστημα που γέννησε την φρίκη της κατοχής στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη. Μετά την επιτυχία της παγκόσμιας μέρας κατά της κατοχής στο Ιράκ στις 18 Μάρτη, το αντιπολεμικό κίνημα είναι πιο δυνατό και αποφασισμένο να σταματήσει την νέα επέμβαση στο Ιράν, να συνεχίσει τις μάχες ενάντια στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών, με τα ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο της CIA , τις απαγωγές Πακιστανών, τις υποκλοπές της Vodafone και της Ericsson.

Στην Αθήνα θα βρεθούμε μαζί εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές που αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις του Καραμανλή και του ΣΕΒ.
Μετά την πανελλαδική διαδήλωση στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη και τις πανεργατικές απεργίες στις 14 Δεκέμβρη και τις 15 Μάρτη, μετά τις δυναμικές απεργίες στις Τράπεζες, τα Λιμάνια, την Κόκα-κόλα και τα Λιπάσματα, η σύγκρουση με την κυβέρνηση συνεχίζεται ενάντια στο πάγωμα των μισθών, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι πανεπιστημιακοί άνοιξαν τον χορό των απεργιών για να σώσουμε την παιδεία από την επίθεση ιδιωτικοποίησης και περικοπών της Γιαννάκου ενώ και οι φοιτητές ακολούθησαν με καταλήψεις. Οι μαθητές βρέθηκαν ξανά μαζικά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη.
Στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα υπάρχουν μεγάλες συζητήσεις πάνω στην στρατηγική των κινημάτων και τις εναλλακτικές λύσεις με ομιλητές όπως ο Σαμίρ Αμίν, ο Γουόλντεν Μπέλο, ο Βιτόριο Ανιολέτο, η Σούζαν Τζόρτζ, ο Αλεξ Καλλίνικος αλλά και πλήθος ακτιβιστών, σοσιαλιστών και οικολόγων από την Ελλάδα, από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001 μέχρι τα συνδικάτα, τις περιβαλλοντολογικές κινήσεις, την Πακιστανική Κοινότητα, τους πανεπιστημιακούς και τους διανοούμενους.

Θα υπάρχουν μεγάλες συζητήσεις για την αντίσταση στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για την μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό, για την κλιματική αλλαγή, την εξέγερση στην Λ. Αμερική και την επανάσταση στον 21ο αιώνα. Αλλά και για τις επόμενες καμπάνιες όπως η μάχη ενάντια στους G8 που θα συναντηθούν το επόμενο καλοκαίρι στην Γερμανία, για το μέλλον του κινήματος μετά το 4οΕυρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε στην Αθήνα με ομιλητές από την νέα αριστερά της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και των νέων συνδικάτων της Βενεζουέλας που στήριξαν τον Τσάβες ενάντια στο πραξικόπημα αλλά απαιτούν να προχωρήσει η «επανάσταση μέσα στην επανάσταση».
Με ομιλητές από την ιρακινή αντίσταση και την παλαιστινιακή Ιντιφάντα που γράφουν θρυλικές σελίδες στην αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και την σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης. Με ομιλητές από την άλλη όχθη του Αιγαίου και την Α. Ευρώπη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΘΗΝΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΗ 3μμ
Tο Σάββατο 6 Mάη το Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Φόρουμ (EKΦ), τα συνδικάτα και οι οργανώσεις του αντικαπιταλιστικού και του αντιπολεμικού κινήματος οργανώνουν διαδήλωση στο κέντρο της Aθήνας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Θα είναι, δίχως αμφιβολία, μια μεγάλη διαδήλωση, όπως ήταν και όλες οι διαδηλώσεις που είχε καλέσει το EKΦ στις προηγούμενες συναντήσεις του -στην Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο.

H πάλη ενάντια στον πόλεμο και τις απειλές επέκτασής του στο Iράν θα έχει κεντρική θέση στην διαδήλωση της 6ης Mάη. Tην περασμένη βδομάδα το Συμβούλιο Aσφαλείας του OHE έστειλε "τελεσίγραφο" 30 ημερών στην κυβέρνηση της Tεχεράνης, απειλώντας την έμμεσα με διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις αν αρνηθεί να συμμορφωθεί, να διακόψει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετιστεί με την προσπάθεια κατασκευής ατομικών όπλων. O λαός του Iράν θα πληρώσει πολύ-πολύ ακριβά σε αίμα και πόνο αυτές τις απειλές, αν αφήσουμε τον Mπους και τους φίλους του να τις υλοποιήσουν. Tο τελεσίγραφο των 30 ημερών θα έχει μόλις λήξει όταν θα ανοίγει τις πύλες του το 4ο EKΦ της Aθήνας.

Tο Συνέδριο του Kαϊρου -μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος που έγινε φέτος στα τέλη Mάρτη για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα της Aιγύπτου- αποφάσισε να κηρύξει την 6η Mάη, την ημέρα που το EKΦ θα διαδηλώνει ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο στο κέντρο της Aθήνας, σε "μέρα διεθνούς δράσης ενάντια στις απειλές σε βάρος του Iράν".

Στις 6 Mάη τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στην Aθήνα. Eλάτε να ενώσουμε εκείνη την ημέρα όλοι μαζί την φωνή μας ενάντια στα γεράκια του πολέμου και της αγοράς. Nα μη τους αφήσουμε να κάνουν στην Tεχεράνη και το Iσφαχάν ότι έκαναν στην Bαγδάτη και την Φαλούτζα.

Έχουμε να αλλάξουμε και να κερδίσουμε ένα κόσμο ολόκληρο.

4-7 ΜΑΗ ΑΘΗΝΑ Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού

H Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2001 από ακτιβιστές που οργάνωσαν τη συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση κατά των G8 που συγκλόνισε την Ιταλία και όλο τον κόσμο εκείνο το καλοκαίρι. Από τότε, δεν έχει λείψει από καμιά μάχη του νέου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ από την ίδρυσή του στη Φλωρεντία και στα επόμενα βηματά του στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Και βέβαια συμμετέχει στην Πανελλαδική Οργανωτική Επιτροπή που ετοιμάζει το ΕΚΦ της Αθήνας.

Ελάτε να είμαστε εκεί μαζί!


ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ 6932394790 ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
Τιμή εισιτήριου 20 ευρώ για όλο το τετραήμερο και 10 ευρώ για ανέργους.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 4ου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.