ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2005

ΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ζούμε καθημερινά τις τραγικές συνέπειες ενός συστήματος παγκοσμιοποίησης, όπου οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στο βωμό της απληστίας των Πολυεθνικών. Η αεροπορική τραγωδία με τους 121 νεκρούς της κυπριακής ιδιωτικής εταιρίας «Ήλιος» είναι τραγική επιβεβαίωση, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί και να σκοτώνουν αλλά η κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τις δημόσιες συγκοινωνίες! κ.α.
Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα γενικεύει την επίθεση σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων σε όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις χαρίζει δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, ενώ διαλύει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με εξοντωτικά ωράρια για ψίχουλα.
Οι εταιρίες πετρελαίου θησαυρίζουν με την κούρσα της τιμής του, την ώρα που στο κατεχόμενο Ιράκ ο λαός ζητάει να μπει ένα τέλος στην κατοχή.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κοστίζει χιλιάδες ζωές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, απειλεί να ξεθεμελιώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά και τα χτυπήματα στο Λονδίνο. Σπαταλώνται αμύθητα ποσά, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να λειτουργήσουν εκατοντάδες νέα νοσοκομεία και χιλιάδες νέα σχολεία. Ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και τους μηχανισμούς τους ΝΑΤΟ.
Ο τυφώνας «Κατρίνα» απεκάλυψε τις βάρβαρες επιλογές της υπερδύναμης που στο κυνήγι της παγκόσμιας ηγεμονίας και των πολεμικών επεμβάσεων, δε δίστασε να σταματήσει αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Ορλεάνη των μαύρων και των φτωχών, καταδικάζοντάς τους σε φρικτό θάνατο.
Οι αστροναύτες του Ντισκάβερυ τα έχασαν όταν είδαν τον Πλανήτη από ψηλά και κατάλαβαν πόσο έχει προχωρήσει η περιβαλλοντική καταστροφή.
Χώρες ολόκληρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο καταβάλλουν βαρύ φόρο εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών, ιδιαίτερα παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα, τις αρρώστιες, αλλά οι τραπεζίτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αρνούνται να καταργήσουν τα χρέη που πνίγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Ελπίδα είναι οι αγώνες μας για ένα άλλο κόσμο, ένα κόσμο που είναι αναγκαίος αλλά και εφικτός.
Ελπίδα είναι ένα ειρηνικό Αύριο χωρίς πολέμους, φτώχεια, ρατσισμό.
Το κίνημα μας μετά την Γένοβα, την Πράγα, την Θεσσαλονίκη το 2003, μετά τις 15 Φλεβάρη και τις τεράστιες κινητοποιήσεις του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος συνεχίζει και εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπων, που αμφισβητούν πλέον την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού, γι' αυτό εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν πρόσφατα στο Εδιμβούργο, αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις με κύρια σύνθηματα «να κάνουμε την φτώχεια και τον πόλεμο παρελθόν» - «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».
Οι απεργίες στις τράπεζες, οι πανεργατικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, αλλά και οι συντονισμένοι αγώνες σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι δείγματα της ανερχόμενης δύναμης των κινημάτων. Δημιουργούν έτσι καλύτερες συνθήκες, για να συζητήσουμε ανοικτά, πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες, αλλά και οι φορείς που εκπροσωπούμε, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να διοργανώσουμε το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα στις 6-9 Απρίλη του 2006 και πιστεύουμε, ότι μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα μπορεί και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους εργαζόμενους, ώστε να γίνει ο επόμενος, ακόμα μεγαλύτερος σταθμός.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 4ου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ