Πέμπτη, Απριλίου 27, 2006
Τετάρτη, Απριλίου 26, 2006
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ: 20 χρόνια από την χειρότερη καταστροφή
20 χρόνια πριν, νωρίς το πρωί της 26ης Απρίλη 1986, ενάμισυ σχεδόν χιλιόμετρο από μια πόλη μισού εκατομμυρίου, ο πυρηνικός αντιδραστήρας 4 στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας εξερράγη.
Οι ελλείψεις εξοπλισμού και συστημάτων ασφαλείας σήμαναν πως το προσωπικό που βρισκόταν σε βάρδια υποτίμησε τους κινδύνους.
Πολλοί πέθαναν από τη ραδιενέργεια τις επόμενες βδομάδες επειδή προσπάθησαν να περιορίσουν την καταστροφή. Στους πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κανείς δεν είπε τους κινδύνους από τον ραδιενεργό καπνό. Οι αρχές χρειάστηκαν 24 ώρες για να ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό για την απειλή και να εκκενώσουν τις κοντινές πόλεις.
Πάνω από 200 άνθρωποι μπήκαν επειγόντως στο νοσοκομείο και 31 πέθαναν. Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Γκάρντιαν στα τέλη Μάρτη υποστηρίζει ότι οι αριθμοί των θυμάτων, που δημοσίευσαν οι υπεύθυνοι για τη ραδιενέργεια οργανισμοί, ήταν υποτιμημένοι.
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν πει ότι μόνο 50 θάνατοι μπορεί να συσχετιστούν άμεσα με την έκρηξη και το πολύ 4.000 άνθρωποι θα πεθάνουν. Η νέα αναφορά δείχνει κάτι διαφορετικό. Ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη 50 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 500.000, από τους συνολικά 2 εκατομμύρια ανθρώπους που θεωρούνται πληγέντες από το Τσερνομπίλ, έχουν ήδη πεθάνει.
Υπολογίζουν επίσης ότι πάνω από 34.000 άνθρωποι που πήραν μέρος στην επιχείρηση καθαρισμού έχουν πεθάνει από τότε. Η αναλογία θανάτου από καρκίνο είναι σ' αυτούς τριπλάσια από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτοί οι αριθμοί έρχονται σε αντιπαράθεση με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η Επιτροπή έχει επίσημα ρόλο να προωθεί την πυρηνική ενέργεια, κι έτσι η επιθυμία της να υποτιμήσει τον αντίκτυπο του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία, ίσως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
Ραδιενέργεια
Κάποια στοιχεία για το Τσερνομπίλ είναι όμως αναμφισβήτητα. Σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια από το εργοστάσιο και εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους. Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη ζουν σε μολυσμένες περιοχές. Η έκρηξη απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα 400 φορές περισσότερο ραδιενεργό υλικό από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945. Είχε φοβερά αποτελέσματα.
Η ραδιενέργεια καταστρέφει τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να είναι υπεύθυνες για κάθε είδους καρκίνο και ασθένεια. Ο καρκίνος του θυροειδούς συνήθως προσβάλλει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ομως, το ένα τρίτο από τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών που εκτέθηκαν σε υλικό απ' το Τσέρνομπιλ χτυπήθηκαν από την ασθένεια. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές από όπου πέρασε αέρας από το Τσέρνομπιλ αντιμετωπίζουν απειλές υγείας, 7% από τα 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Ουκρανίας έχουν ήδη υποφέρει από σχετικές αρρώστιες.
Η Λευκορωσία δέχτηκε σχεδόν όλη τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από το Τσέρνομπιλ. Μόνο 1% της γης της δεν έχει μολυνθεί. Σχεδόν το ένα τέταρτο της καλλιεργήσιμης γης της Λευκορωσίας έχει καταδικαστεί σε μόνιμη αχρησία. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι 1000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από καρκίνο στο θυροειδή. Το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της χώρας ξοδεύεται στην αντιμετώπιση των συνεπειών του ατυχήματος.
Το Τσέρνομπιλ θεωρείται σωστά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου. Καθώς πλησιάζουμε στην 20η επέτειο αντιμετωπίζουμε κάτι πολύ ανησυχητικό. Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ συνέβη λιγότερο από μια δεκαετία μετά το μερικό λιώσιμο του αμερικάνικου πυρηνικού αντιδραστήρα στο νησί Θρι Μάιλ. Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το Τσέρνομπιλ συμβόλισε το τέλος της πυρηνικής ενέργειας ως λογικής λύσης στο ζήτημα της ενέργειας.
Κι όμως, σήμερα οι κυβερνήσεις ξανακοιτάνε προς την πυρηνική ενέργεια. Ο Τόνι Μπλερ διατύπωσε καθαρά τη θέση του υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Μέσα στο 2006 η βρετανική κυβέρνηση ίσως ξεκινήσει τη διαδικασία οικοδόμησης 14 νέων αντιδραστήρων. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη συνολικά στον κόσμο. Η Ινδία έχει οχτώ αντιδραστήρες υπό κατασκευή. Η Κίνα σχεδιάζει να βάζει σε λειτουργία δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες κάθε χρονιά για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Αυτοί που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια για τη λύση του ενεργειακού δε δίνουν δεκάρα για τις φοβερές καταστροφές που έχουν ήδη προκληθεί. Αντίθετα, μας λένε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, φτηνή πηγή ηλεκτρισμού που αποτελεί τη μόνη λύση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ιδιαίτερα, μας λένε ότι χωρίς περισσότερη πυρηνική ενέργεια, έχουμε λίγη ελπίδα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Εμείς που σκοπεύουμε σοβαρά να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει να σημειώσουμε την 20η επέτειο της καταστροφής του Τσέρνομπιλ δείχνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια απαράδεκτα επικίνδυνη μορφή παραγωγής ενέργειας, και ότι δεν είναι λύση στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν ήδη να ιδωθούν στα οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι βαθειά ανησυχητικές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Στο νέο του βιβλίο, The Weather Makers, ο επιστήμονας Τιμ Φλάνερι υποστηρίζει ότι χρειάζεται να περιορίσουμε τις εκπομπές του πιο σημαντικού αερίου θερμοκηπίου, του διοξείδιου του άνθρακα, κατά 70% πριν από το 2050 για να αποφύγουμε μια καταστροφική αλλαγή στο κλίμα.
Ομάδες όπως οι Φίλοι της Γης και η Greenpeace συμφωνούν με αυτόν τον υπολογισμό, όπως συμφωνούν και πολλοί άλλοι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, συγγραφείς και σχολιαστές. Η μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του άνθρακα είναι η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, αέριο και πετρέλαιο που καίγονται στους σταθμούς ενέργειας. Είναι αυτή η διαδικασία που πρέπει να μειωθεί δραματικά.
Η πυρηνική βιομηχανία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως "οικολογική" γιατί λέει ότι ο ηλεκτρισμός που παράγεται από πυρηνική ενέργεια είναι "ουδέτερος από άνθρακα". Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Επιφανειακά, αυτό είναι σωστό. Οι πυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα σε έναν αντιδραστήρα δεν προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ομως, τα πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στην καρδιά ενός σύνθετου κύκλου εξόρυξης, μεταφοράς και αποθήκευσης αποβλήτων που παράγουν τεράστια ποσά αερίων του θερμοκηπίου.
Μια αναφορά των Φίλων της Γης το Νοέμβρη του 2004 υπολόγισε το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από την οικοδόμηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, την εξόρυξη και τη μεταφορά του ουρανίου, την επεξεργασία και την παραπέρα μεταφορά του πυρηνικού καυσίμου, και μετά τη μακρόχρονη φύλαξη των ραδιενεργών αποβλήτων. Εδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει "περίπου 50% περισσότερες εκπομπές αερίων που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη από την αιολική ενέργεια".
Μόνο ένα παράδειγμα μπορεί να δείξει το ψέμα στο επιχείρημα της πυρηνικής βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον κόσμο βρίσκεται στη νότια Αυστραλία. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και καταναλώνει το ένα τέταρτο του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται σ' εκείνη την περιοχή του κόσμου. Εχει επίσης ένα φοβερό παρελθόν καταστροφής του τοπικού περιβάλλοντος και δηλητηρίασης της γύρω περιοχής με ραδιενέργεια.
Η μεταστροφή της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από την τεχνολογία ορυκτών καυσίμων στην πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα για να καλύψει την άμεση μείωση διοξείδιου του άνθρακα που χρειάζεται. Ενα νέο πυρνικό εργοστάσιο χρειάζεται 15 χρόνια για να χτιστεί. Οι "οικολογικοί" ισχυρισμοί της πυρηνικής βιομηχανίας φαίνονται ακόμη πιο ρηχοί όταν σκεφτεί κανείς ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει τεράστιους όγκους αποβλήτων. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Η Βρετανία έχει 1,75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πυρηνικών αποβλήτων. Ενας συνηθισμένος αντιδραστήρας παράγει 25-30 τόνους κάθε χρόνο. Αυτά τα απόβλητα πρέπει να απομονώνονται σε σημεία όπου δεν μπορεί να υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας προς το περιβάλλον. Ομως, σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, "δεν υπάρχει ούτε μια τέτοια εγκατάσταση στον κόσμο για την απόρριψη μεγάλου όγκου πυρηνικών αποβλήτων".
Υπάρχουν τόσο πολλά πυρηνικά απόβλητα στις ΗΠΑ που ένα ολόκληρο βουνό έχει γίνει κούφιο για να αποθηκευτούν. Τα υπάρχοντα απόβλητα θα γεμίσουν το βουνό και χρειάζεται να βρεθεί νέα εναλλακτική λύση.
Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα να αποθηκεύονται τα απόβλητα με ασφάλεια. Η βρετανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση προτείνει το θάψιμο του υλικού ένα χιλιόμετρο κάτω από τη γη. Ομως οι ίδιοι της οι σύμβουλοι ανησυχούν ότι τα κοντέινερ που χρησιμοποιούνται μπορεί να σκουριάσουν σε λιγότερο από 500 χρόνια.
Η εφημερίδα Ομπσέρβερ παρατήρησε ότι "σχεδόν 90% του συσσωρευμένου όγκου επικίνδυνων πυρηνικών αποβλήτων της Βρετανίας είναι τόσο άσχημα αποθηκευμένο που μπορεί να γίνει έκρηξη ή διαρροή με καταστροφικά αποτελέσματα οποτεδήποτε".
Λόγω αυτών των παραγόντων, όποιος ενδιαφέρεται για το περιβάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επιλογή. Το κρίσιμο καθήκον της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να υλοποιηθεί με άλλους τρόπους. Υπάρχουν δύο βασικοί δρόμοι, μέσα από τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί με τη σημερινή τεχνολογία.
Το πρώτο καθήκον είναι να αξιοποιηθεί καλύτερα η παραγωγή και χρήση του ηλεκτρισμού. Σχεδόν τα δύο τρίτα του ηλεκτρικού που παράγονται στη Βρετανία πάνε χαμένα, εν μέρει γιατί τα κτίρια έχουν πολύ άσχημη μόνωση, αλλά κυρίως γιατί ο ηλεκτρισμός παράγεται πολύ μακριά από εκεί όπου χρειάζεται. Πολύς ηλεκτρισμός χάνεται στη διάρκεια της μεταφοράς στις πόλεις και τα χωριά.
Η χρήση τοπικών, πιο αποτελεσματικών εργοστασίων που χρησιμοποιούν τη θερμότητα που βγαίνει ως υπο-προϊόν από την παραγωγή ηλεκτρισμού αντί αυτή να χάνεται στην ατμόσφαιρα θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το δεύτερο καθήκον είναι πιο επείγον. Είναι η γρήγορη αλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα ως πρώτη πηγή ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές. Υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία για τις δυνατότητες να γίνει κάτι τέτοιο. Αναφορές από οργανισμούς τόσο διαφορετικούς όπως είναι η Greenpeace, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βασιλική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ρύπανσης της Βρετανίας προσφέρουν παρόμοια σενάρια, που συμπεραίνουν ότι η αύξηση της χρήσης του αέρα και των κυμάτων ως πηγές ενέργειας θα κάλυπταν εύκολα τις ενεργειακές ανάγκες.
Αυτό που μπλοκάρει αυτή την αλλαγή δεν είναι η τεχνολογία, είναι η έλλειψη θέλησης από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις πανίσχυρες εταιρίες των οποίων τα κέρδη βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Κυβερνήσεις όπως του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ είναι στενά δεμένες με τους μεγιστάνες του πετρελαίου, του άνθρακα και του ουράνιου. Αν θέλουμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να αποφύγουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτές τις εταιρίες και τις προτεραιότητές τους. Σ' αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να επιχειρηματολογούμε γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση στην κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ επείγον να το κάνουμε, καθώς αν μείνουμε αδρανείς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον.
Τρίτη, Απριλίου 18, 2006
Δευτέρα, Απριλίου 17, 2006
ΜΕ ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001 ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Στην φετινή, τέταρτη μεγάλη συνάντηση, του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ θα πάρουν μέρος οι πρωταγωνιστές του κινήματος της νεολαίας της Γαλλίας, της νεολαίας που κατάφερε, με την μαζικότητα, την μαχητικότητα και την επιμονή της, μια φανταστική νίκη όχι μόνο στον Σιράκ και τον ντε Bιλπέν -τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της δεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας- αλλά και σε ολόκληρη την άρχουσα τάξη.
Mια σειρά από Συντονιστικές Eπιτροπές των καταλήψεων οργανώνουν μεγάλες συζητήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας μετά την επιτυχία του κινήματός τους. Στο Πανεπιστήμιο του Tολμπιάκ, την Πέμπτη 20 Aπρίλη η συζήτηση είναι αφιερωμένη στο Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Φόρουμ της Aθήνας και προσκαλεσμένη στους ομιλητές είναι η Πρωτοβουλία ΓENOBA. Oι Γάλλοι φοιτητές ετοιμάζουν πούλμαν για να έρθουν στην Aθήνα. O Mπεν Λορμέ που πρόσφατα έκανε περιοδεία σε σχολές εδώ, δήλωσε:
“Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζόμενων κατάφεραν μια πρώτη νίκη ενάντια στην ανασφάλεια και το φιλελευθερισμό. Μάλιστα, σήμερα, ο γάλλος πρωθυπουργός Βιλπέν, διακήρυξε πως αποσύρει το άρθρο 8 του λεγόμενου «νόμου για την ισότητα των ευκαιριών», καταργώντας έτσι το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE). Η ενότητα εργαζόμενων και νεολαίας, από τη βάση μέχρι τις ηγεσίες των οργανώσεων της αριστεράς κατάφερε να οδηγήσει στην αποτυχία την πολιτική των αφεντικών (MEDEF). Το αίσθημα που κυριαρχεί στις Γενικές Συνελεύσεις είναι πολύ καλό, το αίσθημα μιας νίκης.
Ήδη αυτή η νίκη αναζητά συνέχεια. Παραμένουμε σε κινητοποίηση. Απαιτούμε την απόσυρση όλου του νόμου για την «ισότητα των ευκαιριών», (εργασία μαθητείας από τα 14 χρόνια, και νυχτερινή δουλειά παιδιών από 15 χρόνων). Οι βδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες για όλους.”
Tην “τιμητική τους”, όμως, θα έχουν και οι εκπρόσωποι της ιρακινής αντίστασης, της αντίστασης που με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της έχει στριμώξει κυριολεκτικά στην γωνία τον ισχυρότερο στρατό του πλανήτη. H Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο οργανώνει μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή στις 5 Mάη το απόγευμα με ομιλητές από την Iρακινή αντίσταση και το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα.
Tο πρόγραμμα του 4ου Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ περιλαμβάνει ένα πλήθος από συζητήσεις οργανωμένες από εκατοντάδες διαφορετικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, κινήματα, συνδικάτα, νεολαίες, πολιτιστικές ομάδες κλπ. Tα θέματα των συζητήσεων απλώνονται από τις εργατικές αντιστάσεις και την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την γεωργία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και από την αντίσταση στην Παλαιστίνη και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό μέχρι την υγεία και το οικολογικό κίνημα.
Στην Αθήνα θα σμίξουν οι δρόμοι της παγκόσμιας αντίστασης σ’αυτό το σύστημα που γέννησε την φρίκη της κατοχής στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη. Μετά την επιτυχία της παγκόσμιας μέρας κατά της κατοχής στο Ιράκ στις 18 Μάρτη, το αντιπολεμικό κίνημα είναι πιο δυνατό και αποφασισμένο να σταματήσει την νέα επέμβαση στο Ιράν, να συνεχίσει τις μάχες ενάντια στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών, με τα ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο της CIA , τις απαγωγές Πακιστανών, τις υποκλοπές της Vodafone και της Ericsson.
Στην Αθήνα θα βρεθούμε μαζί εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές που αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις του Καραμανλή και του ΣΕΒ.
Οι πανεπιστημιακοί άνοιξαν τον χορό των απεργιών για να σώσουμε την παιδεία από την επίθεση ιδιωτικοποίησης και περικοπών της Γιαννάκου ενώ και οι φοιτητές ακολούθησαν με καταλήψεις. Οι μαθητές βρέθηκαν ξανά μαζικά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη.
Θα υπάρχουν μεγάλες συζητήσεις για την αντίσταση στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για την μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό, για την κλιματική αλλαγή, την εξέγερση στην Λ. Αμερική και την επανάσταση στον 21ο αιώνα. Αλλά και για τις επόμενες καμπάνιες όπως η μάχη ενάντια στους G8 που θα συναντηθούν το επόμενο καλοκαίρι στην Γερμανία, για το μέλλον του κινήματος μετά το 4οΕυρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε στην Αθήνα με ομιλητές από την νέα αριστερά της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και των νέων συνδικάτων της Βενεζουέλας που στήριξαν τον Τσάβες ενάντια στο πραξικόπημα αλλά απαιτούν να προχωρήσει η «επανάσταση μέσα στην επανάσταση».
Με ομιλητές από την ιρακινή αντίσταση και την παλαιστινιακή Ιντιφάντα που γράφουν θρυλικές σελίδες στην αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και την σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης. Με ομιλητές από την άλλη όχθη του Αιγαίου και την Α. Ευρώπη.
H πάλη ενάντια στον πόλεμο και τις απειλές επέκτασής του στο Iράν θα έχει κεντρική θέση στην διαδήλωση της 6ης Mάη. Tην περασμένη βδομάδα το Συμβούλιο Aσφαλείας του OHE έστειλε "τελεσίγραφο" 30 ημερών στην κυβέρνηση της Tεχεράνης, απειλώντας την έμμεσα με διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις αν αρνηθεί να συμμορφωθεί, να διακόψει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετιστεί με την προσπάθεια κατασκευής ατομικών όπλων. O λαός του Iράν θα πληρώσει πολύ-πολύ ακριβά σε αίμα και πόνο αυτές τις απειλές, αν αφήσουμε τον Mπους και τους φίλους του να τις υλοποιήσουν. Tο τελεσίγραφο των 30 ημερών θα έχει μόλις λήξει όταν θα ανοίγει τις πύλες του το 4ο EKΦ της Aθήνας.
Tο Συνέδριο του Kαϊρου -μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος που έγινε φέτος στα τέλη Mάρτη για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα της Aιγύπτου- αποφάσισε να κηρύξει την 6η Mάη, την ημέρα που το EKΦ θα διαδηλώνει ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο στο κέντρο της Aθήνας, σε "μέρα διεθνούς δράσης ενάντια στις απειλές σε βάρος του Iράν".
Στις 6 Mάη τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στην Aθήνα. Eλάτε να ενώσουμε εκείνη την ημέρα όλοι μαζί την φωνή μας ενάντια στα γεράκια του πολέμου και της αγοράς. Nα μη τους αφήσουμε να κάνουν στην Tεχεράνη και το Iσφαχάν ότι έκαναν στην Bαγδάτη και την Φαλούτζα.
Έχουμε να αλλάξουμε και να κερδίσουμε ένα κόσμο ολόκληρο.
4-7 ΜΑΗ ΑΘΗΝΑ Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού
H Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2001 από ακτιβιστές που οργάνωσαν τη συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση κατά των G8 που συγκλόνισε την Ιταλία και όλο τον κόσμο εκείνο το καλοκαίρι. Από τότε, δεν έχει λείψει από καμιά μάχη του νέου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ από την ίδρυσή του στη Φλωρεντία και στα επόμενα βηματά του στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Και βέβαια συμμετέχει στην Πανελλαδική Οργανωτική Επιτροπή που ετοιμάζει το ΕΚΦ της Αθήνας.
Ελάτε να είμαστε εκεί μαζί!
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ 6932394790 ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
Τιμή εισιτήριου 20 ευρώ για όλο το τετραήμερο και 10 ευρώ για ανέργους.
Τρίτη, Απριλίου 11, 2006
ΕΞΟΡΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 4ου ΕΚΦ
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΕΚΦ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ....
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 14/4, 28/4 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ, 6.00 μμ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: 15/4, 29/4 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ Μ. ΑΣΙΑΣ 1.00 μμ
ΜΑΡΟΥΣΙ: 15/4, 20/4, 29/4 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΡΜΟΥ 12.00 μ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ: 15/4, 20/4, 29/4 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΧΑΙΜΑΝΤΑ 12.00 μ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 15/4, 29/4 ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ και ΓΙΑΒΑΣΗ 11.00 πμ
ΚΗΦΙΣΙΑ: 14/4, 28/4 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ, 6.00 μμ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: 29, 30 ΑΠΡΙΛΗ και 1 ΜΑΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 11.00 πμ – 9.00 μμ
...ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: 13/4 και 27/4
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 14/4 και 28/4
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: 17/4 και 2/5
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 17/4 και 2/5
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: 14/4 και 28/4
ΕΛΤΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: 12/4 και 26/4
ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ: «ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΤΟ 2001 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 4ο ΕΚΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΗ, 7.30 ΜΜ
ΚΑΦΕ ΓΑΡΔΕΝΙΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΜΑΡΟΥΣΙ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΑΙΘΟΥΣΑ 940 FM)
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Δευτέρα, Απριλίου 10, 2006
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...
Την αντικατάσταση του επίμαχου νόμου για την απασχόληση των νέων, ύστερα από τριών μηνών εξέγερση φοιτητών, μαθητών και συνδικάτων, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό γραφείο του Ζακ Σιράκ.
Συνδικάτα και φοιτητές είχαν απειλήσει με νέες κινητοποιήσεις. Η εθνική συντονιστική επιτροπή μαθητών και φοιτητών της Γαλλίας αποφάσισε την Κυριακή 9 Απρίλη, κατά τη συνέλευσή της στη Λυόν, να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη 11, την Πέμπτη 13 και την Τρίτη 18 Απριλίου, εκτός αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει ως προς την εφαρμογή του νέου νόμου για την πρώτη εργασία.
«Ακόμη κι εάν η κυβέρνηση ανακοινώσει πως αποσύρεται ο νόμος, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έως ότου αποσυρθεί ολοκληρωτικά το κείμενο» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της συντονιστικής, Μαρλέν Μπενκέ, έπειτα από τις διήμερες διαβουλεύσεις των φοιτητών και των μαθητών στην πανεπιστημιούπολη του Μπρον του Πανεπιστημίου Λιμιέρ-Λυόν ΙΙ.
Οι γαλλικές συνδικαλιστικές, φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις θα συνεδριάσουν ξανά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ενώσεις αξιώνουν να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο πριν από τη διακοπή των συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης στις 17 Απριλίου.
Οι 450 σύνεδροι στη συνέλευση της Λυόν αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν τις επαφές τους με τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προωθήσουν την ιδέα μίας κυλιόμενης γενικής απεργίας.
Τετάρτη, Απριλίου 05, 2006
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Νο 1
4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Αθήνα, 4-7 Μαΐου 2006
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Από τις 4 ως τις 7 Μαΐου πραγματοποιείται στις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Μπάσκετ - Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) το 4ο Ε.Κ.Φ.
Πρόκειται για κορυφαία εκδήλωση του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από 30.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία 7.000 - 10.000 επισκέπτες-ριες από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Φόρουμ έγιναν στη Φλωρεντία (2002), στο Παρίσι (2003) και στο Λονδίνο (2004), όλα με μεγάλη επιτυχία. Η Αθήνα επελέγη ως πόλη διεξαγωγής του 4ου Ε.Κ.Φ. αφενός επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό και ζωντανό κίνημα κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού και, αφετέρου, λόγω της εγγύτητας της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ώστε να διευκολύνονται τα κοινωνικά κινήματα αυτών των περιοχών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
Ήδη έχουν συγκροτηθεί μαζικές αποστολές στο 4ο Ε.Κ.Φ. από την Τουρκία (900 άτομα), τις Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία και Γεωργία (350 άτομα), Ρουμανία και Βουλγαρία (από 100 άτομα), Πολωνία (200 άτομα), Παλαιστίνη και Ισραήλ (100 άτομα) κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των χιλιάδων δυτικοευρωπαίων, για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή κινημάτων από την «άλλη Ευρώπη» και τη Μέση Ανατολή
ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της ηπείρου μας (γαλλική CGT, ιταλική CGIL, γερμανική IGM, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από την Ελλάδα κ.λπ.).
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βενεζουέλας (U.N.T.).
Το Συνδικάτο Πετρελαίου της Βασόρας και το Ελεύθερο Συνδικάτο Φοιτητών Καΐρου.
Τα συνδικάτα KESK, DISK και TMOBB από την Τουρκία.
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Φαλούτζα του Ιράκ, όλες οι οργανώσεις της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, από την PLO ως το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.
Πλήθος αντιπολεμικών οργανώσεων από την αμερικανική United for Peace and Justice και τις Military Families μέχρι το Veterans Against War και το Stop War Coalition. Oικολογικές οργανώσεις και κινήματα, από την GREENPEACE ως τη VIA CAMPESINA۠. Aντιπαγκοσμιοποιητικές κινήσεις, όπως το ATTAC και το GLOBALIZE RESISTANCE.
Μαζικά κινήματα όλου του κόσμου, από το MST της Βραζιλίας και το Κίνημα για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας μέχρι το ρωσικό Κίνημα για την Προστασία των Δωρεάν Μεταφορών για τους Συνταξιούχους και τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα της Νότιας Αφρικής.
Οι μαζικότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, καθώς και δεκάδες κοινότητες και σύλλογοι οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Ένας εντυπωσιακός, ως προς την πολυμορφία και τη δυναμικότητά του, γαλαξίας κινημάτων, από τους ιταλούς της κοιλάδας Βαλ ντι Σούζα, που αγωνίζονται κατά της καταστροφής δεκάδων χωριών για να κατασκευαστεί ένα γιγάντιο τούνελ, μέχρι τις επιτροπές των εξεγερμένων γάλλων σπουδαστών.
Συλλογικότητες που σφράγισαν το «κίνημα των κινημάτων», όπως το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβα, και οργανώσεις που αποτελούν σύμβολο διεθνιστικής αντίστασης, όπως η κοινή παλαιστινιακό-ισραηλινή Επιτροπή Ενάντια στο Τείχος.
Τέλος, χαρακτηριστική της εμβέλειας και του εύρους του 4ου Ε.Κ.Φ. είναι η παρουσίαση, σε ειδικό σεμινάριο, εκ μέρους 55 βασκικών κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων της Βασικής Δημοκρατικής Συμφωνίας, δηλαδή της πρότασης ειρήνης στη Χώρα των Βάσκων.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ 4ο Ε.Κ.Φ.
Τέταρτη, 3 Μαΐου, στις 8 μ.μ., μεγάλη συναυλία, στην Πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της πολυεθνικής Αθήνας, αφιερωμένη στους μετανάστες και τους αποκλεισμένους του πλανήτη.
Θα χαιρετίσουν αγωνιστές-ριες από τα Φόρουμ της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και θα παίξουν μεταναστευτικά και τσιγγάνικα συγκροτήματα, καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα.
Πέμπτη (4/5), Παρασκευή (5/5) και Σάββατο το πρωί (6/5) θα πραγματοποιηθούν στο 4ο Ε.Κ.Φ. 210 σεμινάρια.
Τα σεμινάρια καλύπτουν ευρύτατο θεματικό φάσμα (ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, κλιματική αλλαγή, διατροφική ασφάλεια και μεταλλαγμένα, γυναικεία καταπίεση και σεξισμός, πόλη και κοινωνικός αποκλεισμός, δικαιώματα ομοφυλοφίλων και κοινωνικός ρατσισμός, πολιτικό άσυλο, νομιμοποίηση και εξίσωση των μεταναστών-ριών, «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και δημοκρατικά δικαιώματα, κατοχή του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Παλαιστίνης και το διεθνές κίνημα αντίστασης στον πόλεμο κ.λπ.).
Τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, στο χώρο του 4ου Ε.Κ.Φ. θα γίνουν μεγάλες συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής, ροκ και χιπ χοπ, καθώς και ελληνικού πολιτικού τραγουδιού. Τις ίδιες ώρες, σε παράλληλες σκηνές, θα παίζουν λαϊκά, ρεμπέτικα και μεταναστευτικά συγκροτήματα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου Ε.Κ.Φ., θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, κόμιξ και video arts, θα λάβουν χώρα δεκάδες διαδραστικά εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικά από δεκάδες ερασιτεχνικά σχήματα, παραστάσεις κινηματογράφου και video, εργαστήρια ελεύθερης έκφρασης, θεάτρου, μουσικής, χορού και ζωγραφικής, ενώ θα λειτουργούν συνεχώς παιδότοπος με δημιουργικό παιχνίδι, βιβλιοπωλεία, καντίνες, εστιατόρια, πολυεθνικές κουζίνες και ψησταριές, info point, γραμματείες πληροφοριών και χώρος δωρεάν διαμονής δυναμικότητας «3.000 σλίπινγκ μπανγκ».
Τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων του Μπάσκετ και της Ξιφασκίας θα λειτουργούν θεματικοί χώροι για τη Λατινική Αμερική, την Παλαιστίνη, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα κινήματα των «χωρίς», την πόλη και τους χώρους ελευθερίας, τη γυναικεία απελευθέρωση, το αντιρατσιστικό κίνημα κ.λπ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ 4Ο Ε.Κ.Φ.
Στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις του τετραήμερου 4 – 7 Μαΐου, μεταξύ των εκατοντάδων ακτιβιστών-ριών και εκπροσώπων κινημάτων, θα βρίσκονται οι εξής: Ο Μοζάμ Μπεκ, πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο, ο Τρέβορ Νουγκάνε, συνδικαλιστής ηγέτης από τη Νότια Αφρική, ο Ζοζέ Μποβέ, γάλλος αγρότης ακτιβιστής, οι παλαιστίνιοι Φαρούκ Καντούμι, Φάτουα και Μουσταφά Μπαργούτι, καθώς και ο ισραηλινός αντιμιλιταριστής Μισέλ Βαρσάφσκι.
Ο κολομβιανός δημοσιογράφος Κάρλος Λοσάνα, η Άννα Έστερ Σεσένια, διευθύντρια του μεξικάνικου περιοδικού «Τσιάπας», ο βενεζουελάνος ιστορικός Αμίλκαρ Φιγκερόα και ο φιλιππινέζος αγωνιστής διανοούμενος Γουόλτεν Μπέλο.
Η Χάιντι Τζουλιάνι και ο Βιτόριο Ανιολέτο από το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβα, διανοούμενοι του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως η Σούζαν Τζορτζ, ο Σαμίρ Αμίν, ο Ταρίκ Αλί και ο Άλεξ Καλίνικος.
Ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανάμεσα στα οποία οι Ραφαέλα Μπολίνι, Φάουστο Μπερτινότι, Μαρί Ζορζ Μπιφέ, Όσκαρ Λαφοντέν, Ολιβιέ Μπεζανσενό, Πιέρο Μπερνόκι, Αλέν Κριβίν, Σοφί Ζαφαρί, Κρις Νάινχμαν, Τζόναθαν Νιλ κ.ά.
Κορύφωση του 4ου Ε.Κ.Φ. θα αποτελέσει η πολυεθνική διαδήλωση το Σάββατο 6/5 στις 4 μ.μ., από το Πεδίο Άρεως, κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού, για μια Ευρώπη των κοινωνικών κινημάτων και της αλληλεγγύης. Οι εργασίες του 4ου Ε.Κ.Φ. θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7/5 το πρωί με τη Συνέλευση των Κινημάτων, στην οποία θα αποφασιστούν οι καμπάνιες της επόμενης περιόδου και οι Πανευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης.