ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Τετάρτη, Μαΐου 10, 2006

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ 4ο ΕΚΦ





Η επιτυχία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ με τις εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στην αμερικάνικη πρεσβεία αλλά και τις χιλιάδες που συμμετείχαν στις συζητήσεις έδειξε ότι και στην Ελλάδα το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και του πολέμου έχει μαζική και πλειοψηφική ανταπόκριση.


Μετά τη Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο, το 4ο ΕΚΦ της Αθήνας συνεχίζει την παράδοση της δυναμικής εισβολής των ακτιβιστών στο προσκήνιο της σύγκρουσης με τον πόλεμο του Μπούς και τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε.


Γι αυτό και η Συνέλευση των κινημάτων υιοθέτησε την πρόταση των αντιπολεμικών κινήσεων πάνω από 20 χωρών για μια βδομάδα δράσης κατά του πολέμου 23-30 Σεπτέμβρη. Η αντιπολεμική συνέλευση καλεί επίσης «με την πρώτη βόμβα κατά του Ιράν να βγούμε στους δρόμους. Στις 7 Οκτώβρη καλεί σε μέρα δράσης για την υπεράσπιση των μεταναστών. Τα συνδικάτα μαζί με τους ακτιβιστές καλούνε σε δράση για τα κοινωνικά δικαιώματα και κατά της Οδηγίας Μπόλκενστάϊν.


Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001 και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο μετά από μια εξάμηνη εκστρατεία μετέτρεψαν το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ σε κέντρο των ακτιβιστών που εμπνεύστηκαν από τις μεγάλες μάχες όπως η νίκη των γάλλων φοιτητών, η ορμητική άνοδος του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ κατά του Μπους για νέο πόλεμο ενάντια στο Ιράν , η έκρηξη του κινήματος στην Βολιβία και την Βενεζουέλα, οι μεγάλοι αγώνες στην Ελλάδα ενάντια στον Καραμανλή με πρόσφατες τις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης της Κοντολίζα Ράϊς.


Οργανώσαμε συζητήσεις με συμμετοχή χιλιάδων και ομιλητές προσωπικότητες και εκπροσώπους του παγκόσμιου κινήματος..Οι συζητήσεις «το μέλλον του κινήματος», «Λ.Αμερική, μια ήπειρος σε εξέγερση», «η αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό», «η κατοχή του Ιράκ και το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα», «η Μ.Ανατολή και η αντίσταση στην δικτατορία και τον ιμπεριαλισμό», «η κλιματική αλλαγή, πως θα σώσουμε τον Πλανήτη», «η αντίσταση στην ισλαμοφοβία» κλπ που οργανώθηκαν με την στήριξη της ΓΕΝΟΒΑ 2001 και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο ήταν η καρδιά της επιτυχίας του 4ου ΕΚΦ.

Συμμετείχαν με ομιλίες οι : Σούζαν Τζώρτζ, Χάιντι Τζουλιάνι, Γουόλντεν Μπέλλο, Σαμίρ Αμίν, Ζοζέ Μποβέ, Βιτόριο Ανιολέτο, Αννα Σιμεόνοβα, Τάρικ Αλι. Το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα είχε την καλύτερη διεθνή εκπροσώπηση με τους Τζώρτζ Μάρτιν από τις ΗΠΑ, τον Τζόφρεύ Μιλάρντ από του Βετεράνους κατά του πολέμου στο Ιράκ, τον Κρίς Νάιναμ από το Stop the War Coalition της Βρετανίας, τους ιρακινούς εκπροσώπους της Κίνησης Δικαιωμάτων, της Σομάϊε Σαντέχ της «Δράσης για το Ιράν», πολυμελή ομάδα από το Κάϊρο. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων όπως ο Χαϊρί Κοζάνογλου, από το ODP Τουρκίας, η Κριστίν Μπούχολτζ από το WASG Γερμανίας, ο Πέδρο Φουέντες από το PSOL Βραζιλίας, ο Ρενάτο Σοέιρο από το Αριστερό Μπλόκ Πορτογαλλίας, ο Λέονς Αγκίρε από την LCR Γαλλίας.


«Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο στο Ιράν μετά τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις 28 Σεπτέμβρη αλλά και την εξέγερση των μεταναστών» είπε ο Τζώρτζ Μάρτιν. Ενώ ο Τ.Μιλάρντ δήλωσε ότι γυρνάει και καλεί σε αντίσταση μέσα στον ίδιο τον αμερικάνικο στρατό.

Οι γάλλοι φοιτητές έφεραν το αέρα της εξέγερσης στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην συζήτηση «από την Γαλλία στην Ελλάδα ,η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση».


Η παρέμβαση του Βιτόριο Ανιολέτο ανέδειξε τα προβλήματα της κεντροαριστεράς της Ιταλίας , με τον Φάουστο Μπερτινότι να βρίσκεται στην θέση του προέδρου της Βουλής. «Ένα ολόκληρο κίνημα απαιτεί οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη με πρώτη την άμεση απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων του Μπερλουσκόνι» είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής. «Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς το κίνημα» είπε η Χάιντι Τζουλιάνι ενώ πρόσθεσε ότι στις 20 Ιούλη όταν θα περνάει την πόρτα για να ορκιστεί ως εκπρόσωπος στην Γερουσία «θα με συνοδεύει ο Κάρλο», ο γυιός της που δολοφονήθηκε το 2001 στην Γένοβα.


Αλλά και από την Ελλάδα συνδικαλιστές και ακτιβιστές ένωσαν τις φωνές και τους προβληματισμούς τους όπως από τα Λιπάσματα, την ΠΟΣ, την ΕΙΣΦ και το ΕΚΑ.
Το Σάββατο στην διαδήλωση η αστυνομία του Καραμανλή και του Πολύδωρα έκανε το πάν για να προκαλέσει χάος τοποθετώντας «τυχαία» οχήματα της μέσα στους δρόμους των διαδηλώσεων. Οι συλλήψεις 17 νεαρών προβλήθηκαν ως «τιμωρία νεαρών ταραξιών» ενώ δεν αποτελεί παρά άλλη μια επίθεση σε βάρος της διαδήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 17 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Απαιτούμε να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες, μετανάστες, άνεργοι και εργαζόμενοι, να σταματήσουν οι διώξεις μέσω «υλικού των χαφιεδοκαμερών».
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να παριστάνει την «περιφρούρηση των πολιτών που συμμετείχαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο μας» και να στέλνει στις φυλακές αθώους πολίτες.


ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 4ου ΕΚΦ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗς ΣΥΛΗΒΔΗΝ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟς ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ!

Σε αυτό τον αντιδραστικό κατήφορο οδηγήθηκε η αυτόκλητη τραμπούκικη περιφρούρηση που οργάνωσε με απαράδεκτο τρόπο η ηγεσία του ΣΥΝ και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.


Αρχικά διοχέτευσαν ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο περί δήθεν «συμφωνίας για την διαδήλωση στην Οργανωτική Επιτροπή». Κατέφυγαν σε φυσική βία τοποθετώντας ομάδες τραμπούκων μπροστά από τα αντιπολεμικά μπλόκ της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, της Γένοβα 2001 αλλά και εκπροσώπων των διεθνών αντιπολεμικών κινήσεων όπως της βρετανικής της τουρκικής, και της πολωνικής . Σε όλη την διάρκεια της πορείας παρέμειναν εκεί ενώ χτυπούσαν ξανά και ξανά τον κόσμο στην κορυφή του μπλόκ σκίζοντας πανό, προπηλακίζοντας ακόμα και τους εκπροσώπους του αμερικάνικου αντιπολεμικού κινήματος.

Παρά τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών που βρίσκονταν εκεί, ανεύθυνοι αυτόκλητοι «υπεύθυνοι» καλούσαν από τα μεγάφωνα για διαρκείς επιθέσεις. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην Πρεσβεία με κάποιες διεθνείς αντιπροσωπείες οι μπρατσαράδες του ΣΥΝ ήταν ιδιαίτερα απασχολημένοι με το κεφάλι του αντιπολεμικού μπλόκ όπου υπήρχαν πολλές γυναίκες, για αυτό φρόντισαν εκτός από το ξύλο να «τις καλέσουν να πάνε στις κουζίνες τους!».

Ο τραμπουκισμός και ο σεξισμός δεν έχουν θέση στο νέο κίνημα αλλά οι παλαιοσταλινικοί του ΣΥΝ τύπου Π.Λαφαζάνης και Δ.Στρατούλης από το ΠΓ και Γ.Καλομοίρης της ΟΛΜΕ που είχαν την έμπνευση φρόντισαν να τον αναβιώσουν. Αυτή η ανεύθυνη επίθεση ήταν ένα μελανό στίγμα που χρειάζεται να σβήσει με την αποφασιστική καταδίκη από όλους τέτοιων πρακτικών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Η μάχη θα συνεχιστεί για να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες χιλιάδων ακτιβιστών που συμμετείχαν στο 4ο ΕΚΦ, στις απεργίες ενάντια στα μέτρα Καραμανλή, στην συμμετοχή του στην συμμαχία των προθύμων του Μπούς σε βάρος του Ιράν, στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και των φοιτητών για να σώσουμε την Παιδεία από τα αρπακτικά-φίλους της Γιαννάκου.

1 Comments:

At Τετ Μαΐ 10, 11:13:00 π.μ., Blogger NinaC said...

Το 4ο Ε.Κ.Φ. ευχαριστεί την Πρωτοβουλία Γένοβα για όλα: χωρίς αυτήν θα ήταν απλά ένα πανηγυράκι.

Επίσης καταγγέλει παταγωδώς τα γιουχαϊσματα της συνέλευσης των κινημάτων κατά των εκπροσώπων της στο πάνελ.

Εξίσου παταγωδώς καταγγέλει τους διοργανωτές της Πορείας που δεν επέτρεψαν στην Πρωτοβουλία Γένοβα να ηγηθεί αυτής, με αποτέλεσμα η Πορεία να μοιάζει "με βόλτα για shopping".

Τέλος, πληροφορίες μας ότι θεωρήθηκε σκανδαλώδης η εκπροσώπηση της Πρωτοβουλίας Γένοβα με δύο εκπροσώπους στο πάνελ της Συνέλευσης Κινημάτων και ότι αυτοί αποδοκιμάστηκαν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Ολέ!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home