ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ οι τοπικές εκδηλώσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11, 11.30 π.μ.
Παλαιό Δημαρχείο (ΚΕΠ)
Ομιλητές:
Μαρία Παναγιώτου, περιοδικό ΜΕΤΡΟ
Σπύρος Κώτσιας, συνδικαλιστής από τον ΟΣΕ
Γιώργος Ράγκος, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001

ΚΗΦΙΣΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11, 6.00 μ.μ.
καφε MOBI (σταθμος ΗΣΑΠ)

Ομιλητής:
Γιώργος Ράγκος, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Γένοβα στην Νεα Ιωνία, την Παρασκευή 18/11 με ομιλητές τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας Πέτρο Κωνσταντίνου, που αναφέρθηκε στην ιστορία του αντικαπιταλιστικού κινήματος, των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Φόρουμ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πορείας. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Ολγα: Γιάννης Λαζαρίδης που επικέντρωθηκε στους μεγάλους αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και τέλος μίλησε και ο Γιάννης Τσοπανίδης Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΟΝΝΙΑ που επικεντρώθηκε στους νεολαϊστικούς αγώνες και στη σχέση των νέων με τη πολιτική. Μετά από θυελώση συζήτηση δώσαμε όλοι ραντεβού στις 4 Δεκέμβρη στην ΑΣΟΕΕ.

ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΕΚΦ
Η πρόταση για αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής του 4ου ΕΚΦ έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις όπως δείχνουν οι επιστολές εκπροσώπων κινημάτων από χώρες όπως η Σουηδία, η Χώρα των Βάσκων, η Μ.Βρετανία, το Βέλγιο, η Τουρκία. Σε επικοινωνία με την ATTAC Γαλλίας ο Κριστόφ Βεντούρα δήλωσε ότι περιμένουν την δική μας απόφαση της συνεδρίασης του Συντονιστικού στις 21/11.
Η απόφαση για την πραγματοποίηση του ΕΚΦ στην Ελλάδα στα 6-9 Απρίλη έχει ήδη μπει στην ατζέντα του κινήματος μας με τον πιο ανοικτό και σαφή τρόπο. Ανακοινώθηκε ήδη στην Θεσσαλονίκη στις διαδηλώσεις στην ΔΕΘ, με άρθρα και δημοσιεύσεις στον Τύπο. Η ΓΣΕΕ στο Πανελλαδικό της Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι σταθμοί για το εργατικό κίνημα: Πανεργατική Απεργία 14 Δεκέμβρη, αρχές Απρίλη 4ο ΕΚΦ. Η Πανελλαδική Οργανωτική Επιτροπή συγκροτείται στην βάση κειμένου υπογραφών για την διεξαγωγή του στις 6-9 Απρίλη. Το ΕΚΑ συζήτησε στην Διοίκηση του συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης για το ΕΚΦ στην ίδια ημερομηνία. Περιβαλλοντικές και ΜΚΟ έχουν ήδη προσθέσει στην ατζέντα τους (και μερικές φορές με αρκετές επιφυλάξεις εξ αιτίας προηγούμενων διοργανώσεων). Είναι μάλιστα γνωστές για το ότι καθορίζουν μακρόχρονα τις καμπάνιες τους.
Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ μετά την ομόφωνη απόφαση της Κωνσταντινούπολης 24-25 Σεπτέμβρη τον τελευταίο μήνα πραγματοποίησε ανοικτή καμπάνια με πανελλαδική αφισοκόλληση και δεκάδες εκδηλώσεις σε σχολές και γειτονιές και συνεχίζει με μεγάλες κεντρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο. Ήδη, προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος προσκλήθηκαν για να συμμετέχουν έγκαιρα σε σεμινάρια και εκδηλώσεις.
Η ημερομηνία 6-9 Απρίλη είναι καίρια γιατί βρίσκεται μέσα σε μια ανοιξιάτικη περίοδο χωρίς εξετάσεις, με ανοιχτούς τους μαζικούς χώρους και συνήθως με ένταση της συζήτησης και των αντιπαραθέσεων. Πέρυσι είχαμε το κοινό τριήμερο δράσης των συνδικάτων και του αντιπολεμικού κινήματος 17-19 Μάρτη. Είναι περίοδος που μπορεί να ξεδιπλωθεί η καμπάνια μας στην τελική ευθεία με μαζική συμμετοχή νεολαίας από τα σχολεία και τις σχολές. Ας θυμηθούμε την Άνοιξη του 2003 όταν με τον πόλεμο στο Ιράκ το αντιπολεμικό κίνημα και τα συνδικάτα ξεσήκωσαν αυτούς τους χώρους.
Όλοι και όλες έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στο ιταλικό κίνημα για τις μάχες του, ιδιαίτερα μετά την Γένοβα αλλά και το αντιπολεμικό και εργατικό ξέσπασμα που ακολούθησε το ΕΚΦ της Φλωρεντίας το 2002. Ωστόσο, η πρόταση για αναβολή και διεξαγωγή στις 4-7 Μάη επαυξάνει σε σημαντικό βαθμό τα εμπόδια για μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα της νεολαίας και των εκπαιδευτικών που μπαίνουν στην τελική ευθεία των εξετάσεων. Ανάμεσα στην δεκαπενθήμερη ραστώνη των πασχαλινών διακοπών της παιδείας(και όχι μόνο) και στο 4ο ΕΚΦ μένει μόνο μία βδομάδα για ανοικτή καμπάνια σε κοινωνικούς χώρους και δρόμους που θα μας εξασφαλίσει επιτυχία στην συμμετοχή. Η Εργατική Πρωτομαγιά μόλις 3 μέρες πριν από μια πανελλαδικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας κινητοποίηση προσθέτει και επιβαρύνει οργανωτικά το κίνημα μας.
Όμως, ουσιαστικό είναι και το ζήτημα της δημοκρατικής διαδικασίας μέσα στο κίνημα μας. Η απόφαση για τις 6-9 Απρίλη πάρθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ, ούτε καν με «ισχυρή συναίνεση», στην Κωνσταντινούπολη σε μια Ευρωπαϊκή Προπαρασκευαστική Συνέλευση με μαζική και αντιπροσωπευτική των κινημάτων από δεκάδες χώρες. Δεν διαθέτουμε άλλη αξιόπιστη και κοινά αποδεκτή διαδικασία συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την διοργάνωση του 4ου ΕΚΦ πέραν των συνελεύσεων αυτών, όπως η επόμενη που ακολουθεί στην Βιέννη στις 5-8 Γενάρη 2006.
Γι' αυτό αιφνιδιαστήκαμε, όχι ευχάριστα, με την ενημέρωση από την συνάντηση ενός κομματιού του κινήματος μας στην Φλωρεντία ότι ανακοινώθηκε αναβολή της ημερομηνίας του 4ου ΕΚΦ λόγω ΠΙΘΑΝΗΣ σύμπτωσης με τις ιταλικές εθνικές εκλογές. Οι διευκρινίσεις των εκπροσώπων των ιταλικών οργανώσεων δεν περιλαμβάνουν καν ενημέρωση κήρυξης των ιταλικών εκλογών αλλά εξαγωγή συμπερασμάτων από δημοσιεύματα του Τύπου. Ζητάνε να αποφασίσει η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή την αναβολή για τις 4-7 Μάη.
Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση πιθανά να διευκόλυνε το ιταλικό κίνημα, όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια πορεία που είναι ήδη δρομολογημένη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ταυτόχρονα προσπαθούμε να λύσουμε σημαντικά προβλήματα για την διοργάνωση του 4ου ΕΚΦ. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να «διαιτητεύσουμε» μια αλλαγή ημερομηνίας που πισωγυρίζει τις αποφάσεις τριών Ευρωπαϊκών Προπαρασκευαστικών Συνελεύσεων σε μηδενική βάση εκκίνησης γυρνώντας την πλάτη σε κεκτημένες αποφάσεις και τρόπους δημοκρατικής λειτουργίας.
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ
Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο