ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2005

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ, 1.00 μ.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ στις 10.30 π.μ.

ΗΣΑΠ ΚΗΦΙΣΙΑ
ΗΣΑΠ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΗΣΑΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΗΣΑΠ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
ΗΣΑΠ ΠΕΡΙΣΣΟΥ
ΜΕΤΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Η παραίτηση Παλαιοκρασά και η αποκάλυψη των σκανδάλων Σιούφα στη ΔΕΗ έχουν δώσει νέες πολιτικές διαστάσεις στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να μας κάνουν κηρύγματα «μεταρρύθμισης» οι υπουργοί του Καραμανλή.

• «Πρέπει να νοικοκυρέψουμε τις ΔΕΚΟ», λέει ο Σιούφας που συνυπογράφει το σχετικό νομοσχέδιο και απειλεί να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις αν τα συνδικάτα δεν υποτάσονται στην εργοδοσία. Το τι εννοεί ο Σιούφας σαν νοικοκύρεμα το βγάζει στη φόρα ο Παλαιοκρασάς: άγριος χορός γύρω από τα δισεκατομμύρια των προμηθειών της ΔΕΗ.


• «Θα σας κόψω τις επιχορηγήσεις» απειλεί ο Αλογοσκούφης με το ίδιο νομοσχέδιο, «γιατί κάνετε τις ΔΕΚΟ ελλειμματικές». Λες και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις τις διοικούν τα συνδικάτα και όχι οι διάφοροι φίλοι του Σιούφα, του Λιάπη και των άλλων υπουργών της ΝΔ. Λες και ο Προϋπολογισμός του Αλογοσκούφη δεν έχει βάλει πλώρη έτσι κι αλλιώς να πετσοκόψει τις επιχορηγήσεις για τις συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, την Παιδεία.

• «Δεν θα χρηματοδοτήσουμε τα Πανεπιστήμια που δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση», κραυγάζει και η κυρία Γιαννάκου. Ισως έχει στο μυαλό της ότι και τα Πανεπιστήμια πρέπει να τα αναλάβει κι αυτά κάποιος κύριος Μυτιληναίος ή Κοπελούζος παρέα με τον Σιούφα και τον Αλογοσκούφη, ή μήπως καλύτερα οι τσοντοκαναλάρχες φίλοι του Ρεγκούζα: τότε σίγουρα θα μπει φρένο στη χρηματοδότηση «αυθαίρετων ιδιωτικών πρωτοβουλιών»!

Ολα αυτά είναι τόσο προκλητικά ώστε δεν πρέπει να μείνει κανένας χώρος έξω από την πανεργατική απεργία της 14 Δεκέμβρη. Αλλά ταυτόχρονα, όμως, δείχνουν και πόσο μεγάλα είναι τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, πόσο ρεαλιστικό είναι ότι οι απεργίες μπορούν να νικήσουν. Εχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο που είναι προκλητικός και χυδαίος, αλλά ταυτόχρονα και πανικόβλητος. Η εικόνα της ΝΔ θυμίζει κιόλας τους εσωτερικούς καυγάδες που είχαν ξεσπάσει το ’92-’93 και την έριξαν. Τότε ο Παλαιοκρασάς ήταν απ’ αυτούς που είχαν μείνει πιστοί, σήμερα αναγκάζονται να τον παραιτήσουν.

Γι’ αυτό έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που απαιτούν άμεσα ένα απεργιακό γύρο –συνέχεια της Πανεργατικής της 14 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στη ΔΕΗ βρίσκονται στο στόχαστρο όχι μόνο του Προϋπολογισμού αλλά και του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ. Μια συντονισμένη απεργιακή συνέχεια μπορεί να θάψει το νομοσχέδιο και να βυθίσει την κυβέρνηση ακόμα πιο βαθειά σε μια κρίση τύπου ’92-’93. Αυτή η προοπτική φαίνεται πια καθαρά στον ορίζοντα.

Το να βαδίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν είναι θέμα μόνο συνδικαλιστικό. Χρειάζεται και πολιτική κάλυψη. Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι ότι δε θα αφήσουμε καμιά ηγεσία να φρενάρει τις εξελίξεις επειδή δεν είναι «έτοιμη». Πραγματικά, αυτή τη στιγμή είναι εντυπωσιακό πόσο οι κοινοβουλευτικές ηγεσίες της αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρνούνται να αξιοποιήσουν την κρίση της κυβέρνησης, δεν έχουν μπει μπροστά στη μάχη της Πανεργατικής, κρατούν αποστάσεις από τα συνδικάτα που αγωνίζονται για την επιτυχία της απεργίας και για τη συνέχεια.

Γι’ αυτό, έχει ξεχωριστή σημασία να χτίσουμε την ενότητα του κόσμου που παλεύει μέσα στη δράση, μέσα στην κοινή προσπάθεια για την επιτυχία της 14 Δεκέμβρη και του νέου απεργιακού κινήματος που κυοφορεί. Δουλεύοντας όλοι μαζί για μια Πανεργατική-σεισμό, χτίζουμε μια δύναμη από τα κάτω που πιέζει όλες τις ηγεσίες να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της στιγμής, μια δύναμη που οξύνει την κρίση του Καραμανλή. Και ταυτόχρονα ανοίγουμε τη συζήτηση για την εναλλακτική λύση. Για τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου που θέλουμε να ανατρέψουμε, για το σύστημα του κέρδους που πρέπει να ξηλώσουμε. Ετσι θα φτάσουμε σε μια νέα Αριστερά, ικανή να δικαιώσει τους σημερινούς αγώνες.