ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2006

World Social Forum 2006



Ξεκίνησε το 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Καράκας της Βενεζουέλας. Στη χώρα του Τσάβες βρίσκεται ήδη αντιπροσωπία της Πρωτοβουλία Γένοβα από την Ελλάδα. Καθημερινή ενημέρωση στο WSF REPORTS HERE

Επίσης δείτε και την ιστοσελίδα του World Social Forum 2006 http://www.wsf2006.org/index.php

Βενεζουέλα Καράκας ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ

Χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν στο Καράκας φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ κατά την έναρξη του ετήσιου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, όπου ακτιβιστές από όλο τον κόσμο συναντώνται για να προωθήσουν υποθέσεις από το δίκαιο εμπόριο έως τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.
Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενός σοσιαλιστή επαναστάτη και επικριτή της Ουάσινγκτον, ο οποίος έχει γίνει ένα περιφερειακό σημείο αναφοράς για τα αριστερά και αντιαμερικανικά κινήματα αφότου συμμάχησε με την Κούβα.
Κολομβιανοί τυμπανιστές, σφυρίχτρες και ξυλοπόδαροι δημιούργησαν μια γιορτινή ατμόσφιαρα σε ένα γεγονός που έχει καταστεί σημαντικό βήμα διεθνούς διαλόγου σε θέματα τόσο διαφορετικά όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η αντι-παγκοσμιοποίηση και ο παγκόσμιος έλεγχος των εξοπλισμών.
"Είναι εναντίον των διενέξεων, εναντίον των πολέμων σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε η Μαρί Ιβ Ρεούλ από το Κεμπέκ του Καναδά, η οποία βοηθούσε στην ανύψωση ενός περιστεριού της ειρήνης, καμωμένου από λευκά πανιά.
Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι είχαν εγγραφεί κατά την έναρξη του εξαήμερου φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε το 2001 στη Βραζιλία ως εναλλακτικό της συνάθροισης διεθνών ηγετών στο Νταβός της Ελβετίας, αλλά έχει μετατραπεί από τότε σε ένα ευρύτερο κίνημα.
Άρτι αφιχθέντες Ινδιάνοι από τον Ισημερινό με τις παραδοσιακές σάρπες τους κάθονταν ανάμεσα σε σωρούς αποσκευών κατά την έναρξη της πορείας στο Καράκας, ενώ βραζιλιάνοι φοιτητές επιθεωρούσαν τους πάγκους που πρόσφεραν φανελάκια με τον Τσε Γκεβάρα και ρολόγια και αφίσες με τη φωτογραφία του Τσάβες.
"Είναι μια διαδικασία που μπορεί να φέρει αλλαγή για τον καθένα", είπε η κολομβιανή Λούσι Μαρτίνες, η οποία ανήκει σε μία οργάνωση αλληλεγγύης με την Κούβα. "Είναι σπουδαίο που γίνεται εδώ στη Βενεζουέλα γιατί ο Τσάβες, όπως και ο Φιντέλ Κάστρο, είναι ένα παράδειγμα για τον καθένα".
Πολλοί ταξίδεψαν οδικώς από τη Βραζιλία και την Κολομβία, Τουλάχιστον τέσσερις βραζιλιάνοι φοιτητές σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο τους ανατράπηκε στο Περού καθ΄οδόν προς το Καράκας.