ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2006

18 ΜΑΡΤΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ !!!



15 Φλεβάρη 2003 - 18 Μάρτη 2006
Η παγκόσμια υπερδύναμη ξανά στους δρόμους

Στη μάχη για την επιτυχία της παγκόσμιας μέρας αντιπολεμικής δράσης στις 18 Μάρτη, στα τρία χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ, μπαίνουν η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο καλώντας σε Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ηδη έχουν εκδοθεί από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο πρώτες αφίσες και προκηρύξεις για την προπαγάνδιση του νέου παγκόσμιου συλλαλητηρίου (τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν και τα υλικά της Πρωτοβουλία Γένοβα) , στα χνάρια της 15 Φλεβάρη 2003, που έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια κόσμου σε ολόκληρο τον πλανήτη να διαδηλώνει ενάντια στην επικείμενη τότε επέμβαση.

Σε αυτά τα τρία χρόνια κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, πολλά έχουν αλλάξει. Το αντιπολεμικό κίνημα έχει γίνει πλειοψηφικό και στην ίδια την Αμερική και έχει ξεσηκώσει ξανά και ξανά μαζικές διαδηλώσεις, όπως τον περασμένο Σεπτέμβρη έξω από τον Λευκό Οίκο. Η δημοτικότητα του Μπους έχει φτάσει στο ναδίρ, στα επίπεδα που είχε ο Νίξον λίγο πριν την πτώση του. Η εξωτερική του πολιτική έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, όπως τον Νοέμβρη που δεν κατάφερε να υπογράψει τη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο στην Αμερική, στο συνέδριο στην Αργεντινή.

Οι επιτυχίες του αντιπολεμικού κινήματος δεν σταματάνε στις ΗΠΑ. Ο Μπους δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει συμμάχους για την κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπου η αντίσταση δυναμώνει συνεχώς. Στην Ισπανία ο Αθνάρ έγινε παρελθόν μέσα από ένα τεράστιο κίνημα και ο Θαπατέρο αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα στρατεύματα από το Ιράκ. Στην Αγγλία το αντιπολεμικό κίνημα έχει οδηγήσει τον Μπλερ να μη μπορεί να ελέγξει καν τους βουλευτές του και στην εκλογή του πρώτου βουλευτή με αριστερό ψηφοδέλτιο από το '45.

Το αντιπολεμικό κίνημα και στην Ελλάδα έχει δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης με στρατό στο Αφγανιστάν. Το Νοέμβρη η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Πρωτοβουλία Γένοβα διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου έξω από το Πεντάγωνο μετά τον τραυματισμό των δύο στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Στην πορεία του Πολυτεχνείου ανέδειξαν το αίτημα να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός και να κλείσει η βάση της Σούδας.

Το καλοκαίρι αποκάλυψε τις απαγωγές και τον βασανισμό Πακιστανών μεταναστών από τους πράκτορες του Μπλερ και της ΕΥΠ. Στις 21 Γενάρη μαζί με τα συνδικάτα και άλλες κινήσεις ειρήνης δημιούργησε μια ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις του Βουλγαράκη και ζήτησε την παραίτησή του με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Το παγκόσμιο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ο Μπους απειλεί να μεταφέρει τον πόλεμο και στο Ιράν. Αποτελεί σημαντικό βήμα για να βάλουμε τέλος στο διεθνές παρακράτος που στήνει ο Μπους με αφορμή τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Στις υποκλοπές και τις απαγωγές, τις ιπτάμενες φυλακές της CIA και τα Γκουαντανάμο, τις επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Για να τελειώνουμε με την κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν και με την εμπλοκή του Καραμανλή στον πόλεμο. Για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Το αντιπολεμικό κίνημα ξεκινά παντού τις προετοιμασίες για το παγκόσμιο συλλαλητήριο. Στην Ιστανμπούλ το Σάββατο 4 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μια Διεθνής Συνδιάσκεψη Ειρήνης με τη συμμετοχή του Μουσένα Χαλίς εντ-Ντάρι, αντιπρόεδρου του Ιρακινού Συνδέσμου Καθηγητών και εκδότη της εφημερίδας Basair και της Ιβόν Ρίντλεϊ, Βρετανίδας δημοσιογράφου που είχε συλληφθεί το 2002 από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από τη Συμμαχία για Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη και το Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για Αλληλεγγύη στους Καταπιεζόμενους Λαούς. Οι εκπρόσωποι των κινημάτων αποφάσισαν να συμμετέχουν στις 18 Μάρτη με διαδηλώσεις σε πέντε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας: Στην Ιστανμπούλ, την Αγκυρα, το Ιζμίρ, τα Αδανα και την Τραπεζούντα.

Στο Καράτσι του Πακιστάν στις 3 Φλεβάρη ιδρύθηκε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, σε μια σύσκεψη που συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 25 κόμματα, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η σύσκεψη αποφάσισε το αντιπολεμικό κίνημα του Πακιστάν να είναι κομμάτι της παγκόσμιας μέρας αντιπολεμικής δράσης με τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στο Καράτσι.

Εν τω μεταξύ στην Ινδία το αντιπολεμικό κίνημα ετοιμάζει μια καυτή υποδοχή στον Μπους στις 2 Μάρτη, που θα επισκεφθεί την χώρα. Την Κυριακή 12 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή κομμάτων της αριστεράς, αντιπολεμικών οργανώσεων και κινήσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, όπου αποφασίστηκε να οργανωθεί μεγάλη διαδήλωση στη Βομβάη.

Η Πρωτοβουλία Γένοβα θα ξεκινήσει γύρο ενημερωτικών εκδηλώσεων, περιοδειών, εξορμήσεων και συνελεύσεων για την οργάνωση του 4ου ΕΚΦ στην Αθήνα αλλά και για την επιτυχία της 18 Μάρτη στην Ελλάδα. Χρειάζεται όλοι οι ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος να μπούμε μπροστά και να δουλέψουμε για την επιτυχία του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου.