ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2006

4 - 7 ΜΑΗ στην ΑΘΗΝΑ το 4ο ΕΚΦ


Στις 4 - 7 Μάη στην Αθήνα θα γίνει το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, όπως αποφασίσαμε στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο που έγινε στη Βιέννη.
Η αλλαγή έγινε εξαιτίας της διενέργειας των Ιταλικών Βουλευτικών Εκλογών στις 9 Απρίλη.
Πρόγραμμα Δράσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Η “Προπαρασκευαστική Συνέλευση” για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Βιέννη κατέληξε σε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις.

Πρώτα απ’ όλα, η Συνέλευση κατέληξε σε ένα “σχέδιο δράσης”, σε μια σειρά από κοινές κινητοποιήσεις για τους μήνες που έρχονται. Στις 11 και στις 14 Φλεβάρη πρόκειται να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ενάντια στην διαβόητη “οδηγία Μπόλκενσταϊν”.

Η “οδηγία Μπόλκενσταϊν” δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απασχολούν εργαζόμενους από διαφορετικές χώρες με τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές που ισχύουν στη χώρα απ’ όπου προέρχονται και όχι στη χώρα που δουλεύουν. Τα αφεντικά της Ευρώπης, με άλλα λόγια, θα έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν Πολωνούς ή Σλοβάκους εργάτες και να τους στέλνουν να δουλεύουν στη Γερμανία ή την Ιρλανδία με μισθούς, ωράρια και συντάξεις Πολωνίας ή Σλοβακίας.

Τον περασμένο μήνα ξέσπασε γενική απεργία στην Ιρλανδία ενάντια στην απόπειρα μιας ναυτιλιακής εταιρείας, της Irish Ferries, να προσλάβει, στο πνεύμα της “οδηγίας Μπόλκενσταϊν”, ανατολικοευρωπαίους ναυτεργάτες με μεροκάματα Ανατολικής Ευρώπης (δηλαδή 50% χαμηλότερα από τις συλλογικές συμβάσεις της Ιρλανδίας) στα πλοία της. Η απεργία ήταν τόσο δυνατή που ανάγκασε την Irish Ferries σε άτακτη υποχώρηση.

Οι κινητοποιήσεις στις 11 και τις 14 Φλεβάρη θα είναι η συνέχεια. Στις 18 Μάρτη τα αντιπολεμικά κινήματα καλούν σε ένα γύρο μεγάλων κινητοποιήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ. “Στην τρίτη επέτειο του πολέμου στο Ιράκ”, λέει χαρακτηριστικά η απόφαση που κυκλοφόρησε το αντιπολεμικό κίνημα μετά την συνάντηση της Βιέννης, “θέλουμε να έχουμε μια παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην κατοχή του Ιράκ με κεντρικό σύνθημα ‘Βάλτε τέλος στην κατοχή του Ιράκ, φέρτε τώρα πίσω τα στρατεύματα’. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στις 18 Μάρτη όπως είχαμε στις 15 Φλεβάρη του 2003 σε όλη την Ευρώπη”.

Στις αρχές του Μάη έχει προγραμματιστεί μια επίσημη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και το κίνημα ετοιμάζεται να απαντήσει με μια διαδήλωση συμπαράστασης στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και μια “αντισύνοδο” στην Βιέννη (εφόσον η Αυστρία έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) στις 10-13 Μάη.

Το ίδιο το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 4-7 Μάη. Στην προηγούμενη Προπαρασκευαστική Συνέλευση που είχε γίνει τον Σεπτέμβρη στην Ιστανμπούλ, είχαμε επιλέξει, σαν καλύτερη ημερομηνία, τις 6-9 Απρίλη. Πριν μερικές βδομάδες, όμως, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 9 Απρίλη.

Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση -να αναβάλλουμε την διοργάνωση του Φόρουμ ή όχι και αν την αναβάλλουμε να την αναβάλλουμε για πότε; Στη Βιέννη προτάθηκαν τελικά από την πλευρά της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής δυο νέες πιθανές ημερομηνίες: η πρώτη στις 4-7 Μάη και η δεύτερη μια βδομάδα αργότερα, στις 11-14 Μάη. Και οι δυο ημερομηνίες είχαν σοβαρά μειονεκτήματα -η πρώτη αφήνει όλες κι όλες δυο μέρες περιθώριο για τις τελικές ετοιμασίες μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα, η δεύτερη συνέπιπτε με την αντισύνοδο για την Λατινική Αμερική στη Βιέννη. Μετά από μια σύντομη συζήτηση η Συνέλευση επέλεξε την πρώτη ημερομηνία. Από την πλευρά μας, σαν ελληνική οργανωτική επιτροπή υποσχεθήκαμε να δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε να υπερκαλύψουμε το πρόβλημα των πασχαλινών διακοπών.

Τον Ιούνη οι G8, οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη πρόκειται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη και το κίνημα στην Ρωσία τους ετοιμάζει από τώρα μια θερμή “υποδοχή” -σαν αυτήν που τους είχαμε ετοιμάσει τον Ιούλη του 2001 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η Προπαρασκευαστική Συνέλευση της Βιέννης αποφάσισε ομόφωνα να συμπεριλάβει τις κινητοποιήσεις της Πετρούπολης τον Ιούνη του 2006 στον κατάλογο των κινητοποιήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να είναι αυτές οι κινητοποιήσεις μαζικές και πετυχημένες.

Στην Προπαρασκευαστική της Βιέννης έγινε ακόμα μεγάλη συζήτηση για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ της Αθήνας. Οι προηγούμενες προπαρασκευαστικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει την οργάνωση των συζητήσεων και των εκδηλώσεων γύρω από 16 κύριες θεματικές ενότητες -τον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό, τα κοινωνικά δικαιώματα κλπ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο ΕΚΦ θα υπάρχουν συνολικά 400 περίπου μικρές και μεγάλες συζητήσεις οργανωμένες από εκατοντάδες διαφορετικά δίκτυα, ομάδες και οργανώσεις του κινήματος.

Στη Βιέννη, η ελληνική οργανωτική επιτροπή πρότεινε, πέρα από αυτές τις συζητήσεις, 6 μεγάλες εκδηλώσεις, οργανωμένες κεντρικά από την ίδια την Προπαρασκευαστική Συνέλευση που θα δίνουν το “στίγμα” του ΕΚΦ της Αθήνας. Τα θέματα αυτών των εκδηλώσεων θα είναι: 1)Ο πόλεμος, η κατοχή στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη και το αντιπολεμικό και αντικατοχικό κίνημα. 2)Κοινωνικές και εργατικές αντιστάσεις στον νεοφιλελευθερισμό. 3)Μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη. 4)Η Ευρώπη μετά το Οχι στο Ευρωσύνταγμα. 5)Επτά χρόνια μετά το Σιατλ: η ανάπτυξη και οι προοπτικές του κινήματος. 6)Παγκοσμιοποίηση και Περιβάλλον.

Οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα θα παρθούν στις επόμενες προπαρασκευαστικές συνελεύσεις που πρόκειται να γίνουν τον Μάρτη στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας και τον Απρίλη στην Αθήνα.

Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης του Λονδίνου

Το παρόν συνέδριο, αποτελούμενο από αντιπροσώπους του ιρακινού, του βρετανικού, του αμερικανικού και πολλών άλλων λαών, οι οποίοι προέρχονται από κάθε τμήμα της κοινωνίας, διακηρύσσει ότι η κρίση η οποία έχει προκληθεί από την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ είναι το κεντρικό πρόβλημα της παγκόσμιας πολιτικής σήμερα και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Επιβεβαιώνει πως η εισβολή στο Ιράκ το 2003 ήταν παράνομη, παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δικαιολογήθηκε από τους εισβολείς με ψέματα που κατασκευάστηκαν για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Διακηρύσσει πως η κατοχή του Ιράκ από αμερικάνικες και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχει φέρει εξαθλίωση και βάσανα στο λαό του Ιράκ. Η κατοχή αντιπροσωπεύει την άρνηση των εθνικών δικαιωμάτων τους, εμποδίζει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη και απειλεί την ευρύτερη ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Εχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωών Ιρακινών, όπως και περισσότερων από 2000 στρατιωτών από τους κατοχικούς στρατούς.

Το παρόν συνέδριο, γι’ αυτό, απαιτεί άμεσο τερματισμό της κατοχής του Ιράκ, όπως απαιτείται και από την πλειοψηφία του ιρακινού, του βρετανικού και του αμερικάνικου λαού. Απαιτεί την απόσυρση των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή της πλήρους κυριαρχίας στον ιρακινό λαό, στον οποίο πρέπει να επιτραπεί να καθορίσει το ίδιο του το μέλλον, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα του ιρακινού λαού για εθνική απελευθέρωση και το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή.

Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εκστρατεία μας ενάντια στην κατοχή μέχρι αυτή να τερματιστεί. Γι’ αυτό το σκοπό, καλούμε το αντιπολεμικό κίνημα σε όλες τις χώρες να:
1) Οργανώσει διεθνείς διαδηλώσεις στις 18-19 Μάρτη 2006, την τρίτη επέτειο του πολέμου και της εισβολής, ζητώντας την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τον τερματισμό της κατοχής
2) Οργανώσει καμπάνια για μια πλήρη διεθνή δημόσια έρευνα γύρω από την επίθεση στη Φαλούτζα τον περασμένο χρόνο
3) Δώσει πλήρη υποστήρξη στις κμπάνιες των οικογενειών στρατευμένων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τις άλλες κατοχικές χώρες
4) Αναπτύξει διεθνή συντονισμό από αυτό το συνέδριο για να σχεδιαστούν μελλοντικές δράσεις.
5) Οργανώσει καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ιρακινού πετρελαίου
6) Αντιταχθεί σε κάθε επίθεση στο Ιράν ή τη Συρία.