ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2006

ΗΠΑ: Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών


Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τη σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά να κλείσει το στρατιωτικό κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο και παροτρύνει τις κυβερνήσεις, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη της ανά τον κόσμο να στείλουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το σαφές μήνυμα ότι είναι καιρός να φύγει το Γουαντάναμο.

Οι εμπειρογνώμονες των Η.Ε. συμπέραναν επίσης ότι οι τεχνικές ανάκρισης, των οποίων η χρήση σε αυτό το κρατητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί, παραβιάζουν τη Σύμβαση Κατά των Βασανιστηρίων, ότι το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εφαρμογή στο κρατητήριο και ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες είτε να οδηγήσουν τους κρατουμένους σε δίκη με βάση το δίκαιο των ΗΠΑ, είτε να τους αφήσουν ελεύθερους.

Η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο, δήλωσε: «Η έκθεση επιβεβαιώνει ανησυχίες, τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία έχει θέσει επανειλημμένα υπ' όψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ζητάμε σταθερά να κλείσει το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γουαντάναμο. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ποια να υποστηρίξουν, ηθικά ή νομικά, την παραμονή του σε λειτουργία». Το Γουαντάναμο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επίσης κέντρα κράτησης στην Αεροπορική Βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, στο Αμπού Γκράιμπ και άλλες τοποθεσίες στο Ιράκ και ενέχονται στη χρήση μυστικών κέντρων κράτησης σε άλλες χώρες, που είναι επίσης γνωστά ως "μαύροι τόποι". Όλα αυτά τα κρατητήρια, συμπεριλαμβανομένου του Γουαντάναμο, πρέπει να ανοίξουν σε ανεξάρτητο εξονυχιστικό έλεγχο. Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια και να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση. Αυτές είναι στοιχειώδεις αρχές, που δεν μπορεί κανείς να βάζει στην άκρη ούτε καν σε καιρό πολέμου ή εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει κάθε ανεξάρτητη έρευνα στα υπερπόντια κέντρα κράτησής τους και η Ουάσιγκτον δεν ήταν προετοιμασμένη να συνεργαστεί με την έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις "αποδόσεις" (έκνομες μεταγωγές) υπόπτων τρομοκρατίας. Η επιλεκτική περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" έχει τεράστια επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο. Όταν οι ΗΠΑ διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέλνουν στις κυβερνήσεις που διαπράττουν καταπατήσεις το μήνυμα ότι αυτές οι πρακτικές είναι επιτρεπτές. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό το Γουαντάναμο: λέει στις άλλες κυβερνήσεις ότι μπορούν και αυτές να διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Σκληρά. Απάνθρωπα. Εξευτελιστικά για όλους μας. Όχι στα βασανιστήρια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας
http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)