ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

ΒΟΡΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ και ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

6ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Κάλεσμα

Συνέλευση κοινωνικών κινημάτων
Θέατρο Teresa Carreño
Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, πόλη: Καράκας,
29 Ιανουαρίου 2006


Κάλεσμα

Τα τελευταία χρόνια, οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό στις χώρες της Αμερικής αλλά και αλλού έχουν προκαλέσει κρίση νομιμοποίησης του νεοφιλελεύθερου συστήματος και των θεσμών του. Οι πιο πρόσφατες εκφράσεις της κρίσης αυτής είναι η ήττα της Ζώνης ελεύθερου εμπορίου Αμερικής (ALCA) στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής, και αυτή της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης στη Γαλλία και στην Ολλανδία.
Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία η στρατιωτική επέμβαση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των συμμάχων τους για τον έλεγχο και την οικειοποίηση του πλούτου του πλανήτη ή για την καταστολή των διαδικασιών απελευθέρωσης και την άρνηση της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών, είναι στην ημερησία διάταξη. Μερικές φορές, με τις ευλογίες των τοπικών ελίτ.
Την περίοδο αυτή, στη Λατινική Αμερική σημειώνεται έκρηξη κινητοποιήσεων κατά του ελεύθερου εμπορίου, της στρατιωτικοποίησης, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και άλλες για την προστασία των φυσικών πόρων και της επισιτιστικής κυριαρχίας. Κινητοποιήσεις οι οποίες, σε ορισμένες χώρες, πήραν την μορφή της ανόδου στην εξουσία εναλλακτικών πολιτικών που αναδύθηκαν από τη θέρμη των λαϊκών μαχών.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι η νίκη του Evo Morales στη Βολιβία. Ο νέος αυτός ηγέτης προέρχεται από έναν χώρο που μάχεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, από τον χώρο της μάχης των αγροτών, των ιθαγενών, των εργατών και του λαού, η οποία αναπτύσσεται στη χώρα αυτή από το 2000. Έτσι, ενώπιον της αναγγελίας εκ μέρους πολυεθνικών όπως η Repsol (μεταξύ άλλων) για την απόσυρση των προβλεπόμενων επενδύσεων για να επηρεάσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα την ανάκτηση των φυσικών πόρων, η Συνέλευση μας καλεί τα συνδικάτα των εργαζομένων των εταιρειών αυτών και τα κοινωνικά κινήματα των χωρών στις οποίες οι εταιρείες αυτές εδρεύουν να εμποδίσουν την προώθηση αυτού του εκβιασμού και να ασκήσουν μόνιμη επαγρύπνηση στις εταιρείες για να εγγυηθούν την κυριαρχία του λαού και της κυβέρνησης της Βολιβίας και τη δυνατότητα ελεύθερης λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Μπροστά στην άνοδο στην εξουσία εναλλακτικών πολιτικών που συνδέονται με διαδικασίες λαϊκής μάχης, τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική και προγραμματική αυτονομία μας, να προαγάγουμε την κοινωνική κινητοποίηση για να προσχωρήσουμε στην πραγματοποίηση των στόχων μας και να ασκήσουμε πίεση ενάντια σε κάθε προσαρμογή αυτών των κυβερνήσεων στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
Τέλος, τα κοινωνικά κινήματα που συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού φόρουμ στο Καράκας, για να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, θα πραγματοποιήσουμε 4 κεντρικές εκστρατείες μέσα στο 2006:
1. Ημέρα διεθνούς κινητοποίησης ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ, 18 Μαρτίου
Ενάντια στον Πόλεμο και τις Κατοχές: Όχι πια πόλεμος, η ειρήνη είναι η μοναδική λύση!
Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών του πόρων.
Αρνούμαστε να δεχτούμε την κατοχή εδαφών από ξένα στρατεύματα και, κατά συνέπεια, ζητούμε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Είμαστε αντίθετοι στις απειλές κατοχής της Συρίας, του Ιράν και των χωρών της Λατινικής Αμερικής μέσω του «Σχεδίου Κολομβία», στις στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα μέσα καθώς και στη χρήση του οικονομικού αποκλεισμού ως πολεμικό όπλο, με την μορφή που αυτός ασκείται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.
Απαιτούμε τον αφοπλισμό και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής.
Ζητούμε σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, στις αστικές ελευθερίες και το τέλος των βασανισμών, των απαγωγών, των παράνομων συλλήψεων καθώς και των μυστικών φυλακών.
Καλούμε όλους και όλες να κινητοποιηθούν στις 18 Μαρτίου 2006 στα πλαίσια μιας ημέρας παγκόσμιας διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ ως μέρους της παγκόσμιας εκστρατείας που θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ.
Καλούμε επίσης στο συνέδριο που θα γίνει στο Κάιρο ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ και την κατοχή στο Ιράκ από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2006.
2. Ενάντια στην ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα του ΠΟΕ
Έπειτα από την υπουργική συνέλευση της OMC στο Χονγκ Κονγκ, την οποία τα λαϊκά κινήματα, παρά το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε, δεν κατάφεραν να κάνουν να αποτύχει, η υπουργική δήλωση του ΠΟΕ ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων απελευθέρωσης του εμπορίου του Γύρου της Ντόχα.
Η συμφωνία για τη δήλωση υπήρξε καρπός τόσο των αποτροπιαστικών τακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ όσο και του αποφασιστικού ρόλου που έπαιξαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Ινδίας επιλέγοντας να αποκτήσουν θέση στην δομή εξουσίας του ΠΟΕ.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε χάσει τα πάντα. Τους επόμενους 3 μήνες, ο ΠΟΕ πρέπει να αναπτύξει σύνθετες διαπραγματεύσεις και τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να πραγματοποιήσουμε εκστρατείες και από κοινού δράσεις οι οποίες θα ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις. Έτσι θα αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα του Χονγκ Κονγκ, ώστε να εκτροχιάσουμε τον ΠΟΕ στην επόμενη συνέλευση του Γενικού Συμβουλίου του τον Μάιο 2006.
3. Ενάντια στη σύνοδο κορυφής των G-8, τον Ιούλιο 2006, στην Αγία Πετρούπολη
Ακολουθώντας το κάλεσμα των κοινωνικών κινημάτων και των οργανώσεων της Ρωσίας, καλούμε τον ρωσικό λαό και όλα τα κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις που μοιράζονται τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης να αντισταθούν και να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες συμμετέχοντας στην Αντισύνοδο των λαών ενάντια στη σύνοδο κορυφής των G8 στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο. Για να επικοινωνήσετε μαζί μας: alternativy@tochka.ru
4. Ενάντια στη σύνοδο κορυφής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, τον Σεπτέμβριο 2006
Η Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων υιοθετεί το κάλεσμα της Συνέλευσης των Λαών του Νότου, σε μια διεθνή ημέρα άμεσης δράσης μπροστά στις κατά τόπους έδρες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ίδια ημέρα της ετήσιας συνέλευσης αυτών των οργάνων, τον Σεπτέμβριο 2006.
Θα είναι μια ημέρα κινητοποίησης για να καταγγείλουμε την «μη νομιμότητα» του χρηματικού χρέους που αξιώνεται από τις χώρες του Νότου, να υπερασπίσουμε την κατάργησή του και την μη πληρωμή του, να αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα το τεράστιο ιστορικό, κοινωνικό και οικολογικό χρέος που τους οφείλεται και να απαιτήσουμε της αποπληρωμή του.
Πέρα από αυτές τις 4 κεντρικές εκστρατείες, το VI Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Καράκας υπήρξε σημείο συνάντησης κινημάτων που προάγουν διαφορετικά δίκτυα και εκστρατείες των οποίων οι αποφάσεις συνοψίζονται παρακάτω:
Ενάντια στη Ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Αμερικής (ALCA)
Η Ηπειρωτική Κοινωνική Ένωση καλεί για τη διατήρηση ενός παναμερικανικού συναγερμού ενάντια σε κάθε δυνατή προσπάθεια αναβίωσης των διαπραγματεύσεων της ALCA με οποιαδήποτε μορφή, και για την προαγωγή της μάχης ενάντια στις διμερείς ή περιφερειακές συν-θήκες ελεύθερου εμπορίου στην κεντρική Αμερική, στις χώρες των Άνδεων, στην Καραϊβική, και στη νέα γενιά συμφωνιών που προάγουν οι ΗΠΑ και η οποία εκφράζεται στη Συμφωνία για την Ασφάλεια και την Ευημερία της Βορείου Αμερικής. Οι συμφωνίες αυτές προωθούν την ολοκλήρωση την υποκείμενη στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου της «ασφάλειας».
Καλούμε, επίσης, στην κατασκευή του διηπειρωτικού δικτύου λόγω της Συνόδου Κορυφής Λατινικής Αμερικής – Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Μάιο του 2006 και, ειδικότερα, στην δράση ενάντια στην κατάχρηση των πολυεθνικών, καθώς και, ενώπιον της νέας λατινοαμερικάνικης πολιτικής σκηνής, στην όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη και υλοποίηση των εναλλακτικών ανάπτυξης και ολοκλήρωσης που προκύπτουν από τα κοινωνικά κινήματα ως νέα προτεραιότητα αυτήν την περίοδο.
Τέλος, δεδομένης της ανάγκης σύλληψης μιας ολόκληρης νέας στρατηγικής, ενός σχεδίου δράσης και νέων μορφών σύγκλησης και οργάνωσης, η Ηπειρωτική Κοινωνική Ένωση καλεί σε μια μεγάλη Συνάντηση Ημισφαιρίου τα κοινωνικά κινήματα της ηπείρου, η οποία θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου στην Αβάνα.
Για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών
Οι ιθαγενείς λαοί και τα κινήματά μας, προσπαθούμε να εμβαθύνουμε την ένταξή μας στο πλαίσιο του ΠΚΦ διατηρώντας την ταυτότητά μας και τα πεδία δράσης μας. Επικυρώνουμε την απόρριψή μας για τις συνθήκες ελεύθερου εμπορίου για να υπερασπίσουμε τα εδάφη μας και το νερό, καλώντας σε από κοινού δράσεις για να φτιάξουμε έναν άλλον κόσμο.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις χώρες και τους λαούς που μάχονται για την κυριαρχία τους, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βολιβία. Καλούμε σε συμμετοχή στην IIIη Ηπειρωτική Σύνοδο των Ιθαγενών Λαών που θα γίνει στην πόλη της Γουατεμάλας τον Οκτώβριο 2006 και η οποία είχε καλεστεί από τη IIη Ηπειρωτική Σύνοδο του Κίτο.
Για την επισιτιστική κυριαρχία και για την πλήρη αγροτική μεταρρύθμιση
Η γη, το νερό, οι γενετικοί πόροι και η βιοποικιλότητα είναι κληρονομιά των λαών. Δεν επιτρέπουμε την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους: υπερασπίζουμε και προάγουμε την γεωργία των χωρικών.
Διεκδικούμε εκ νέου την ανάκτηση και υπεράσπιση των φυσικών σπόρων ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πώληση και χρήση σπόρων που έχουν παραχθεί με τεχνολογία Terminador. Η τεχνολογία αυτή είναι ανήθικη, βλάπτει την ποιότητα των τροφίμων και στερεί τον σπόρο από 1,4 δις αγρότες και αγρότισσες στον κόσμο.
Καλούμε όλον τον αγροτικό πληθυσμό, οργανωμένο και μη, σε παγκόσμια εξέγερση ενάντια σε αυτές τις πολιτικές στις 17 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα της Αγροτικής Μάχης – και στις 16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα της Επισιτιστικής Κυριαρχίας. Επεκτείνουμε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τομείς διότι πρόκειται για απειλή ενάντια στο σύνολο της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Η προαγωγή της πλήρους αγροτικής μεταρρύθμισης και η υπεράσπιση των εδαφών θα είναι η βάση της καθημερινής μας μάχης.
Για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού
Στηρίζουμε τη μάχη του παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη, αυτοδιάθεση, επιστροφή των προσφύγων και δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Εμπνευσμένοι από τη μάχη του νοτιοαφρικανικού λαού ενάντια στο καθεστώς του άπαρτχαϊντ, στηρίζουμε την εκστρατεία της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών για αποκλεισμό, παρεμπόδιση και αντίποινα στο σιωνιστικό εποικιστικό σχέδιο που προάγει το κράτος του Ισραήλ.
Απαιτούμε:
- το τέλος της κατοχής και του εποικισμού όλων των αραβικών εδαφών και το γκρέμισμα του τείχους.
- πλήρη κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα για τον παλαιστινιακό λαό. - την εφαρμογή του δικαίου σχετικά με την επιστροφή των παλαιστίνιων προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους (απόφ. 194 των ΟΗΕ).
Στηρίζουμε:
- το κάλεσμα των εκπροσώπων της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών σε παγκόσμια ημέρα μάχης στις 15 Μαΐου (59 χρόνια από την καταστροφή της Νάκμπα): καλούμε όλα τα κοινωνικά κινήματα να στείλουν ομάδες πολιτών στην Παλαιστίνη για την εν λόγω ημέρα.
- την IVη Εβδομάδα διεθνούς και εθνικής δράσης ενάντια στο τείχος του άπαρτχαϊντ, 9 - 16 Νοεμβρίου
Ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη βία και την εκμετάλλευση των γυναικών (Παγκόσμια Πορεία Γυναικών)
Καλούμε καταπολέμηση σε μόνιμη βάση της σεξιστικής, ρατσιστικής και ομοφυλοφιλοφοβικής βίας σε κάθε της μορφή. Υιοθετούμε τη φεμινιστική μάχη για ισότητα ως κοινή πρόκληση στην οικοδόμηση των αντιστάσεών μας και των εναλλακτικών προτάσεων στην πολιτική εμπορευματοποίησης και πολέμου.
Η Παγκόσμια Πορεία των Γυναικών και η Εκστρατεία Γυναίκες Λένε Όχι στον Πόλεμο οργανώνουν στις 8 Μαρτίου 2006 ημέρες φεμινιστικής δράσης ενάντια στην τυραννία της αγοράς και του πολέμου.
Για το δικαίωμα στη σεξουαλική διαφορετικότητα (Διάλογος Sur/Sur LGBT)
Διακηρύσσουμε τον σεβασμό μας στη σεξουαλική διαφορετικότητα και στην αυτονομία του ατόμου. Σεβόμαστε το δικαίωμά του να λαμβάνει ελεύθερα αποφάσεις για το σώμα οποιαδήποτε μορφή διάκρισης σχετικής με τις προσωπικές επιλογές και καλούμε στην προώθηση της κινητοποίησης στις 28 Ιουνίου για την πλήρη ισχύ της σεξουαλικής διαφορετικότητας.
Η υγεία δεν είναι για πούλημα (Παγκόσμιο Φόρουμ για την Υγεία)
Ξεχωρίζουμε το δικαίωμα της υγείας ως κεντρικό άξονα του ΠΚΦ στην Αφρική τον Ιανουάριο του 2007, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική κατάσταση της υγείας στην υποσαχάρια Αφρική.
Καλούμε σε κινητοποίηση και συμμετοχή στην προπαρασκευή του σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή στο II Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ΠΚΦ στο Ναϊρόμπι.
Στηρίζουμε τη διεθνή κινητοποίηση στις 3 - 7 Απριλίου 2006 όπως και το Ανθρωπιστικό Στρατόπεδο που θα λάβει χώρα στην Μπογκοτά στις 4 - 7 Απριλίου. Στις 7 Απριλίου θα λάβει χώρα μια ηπειρωτική / παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα στην υγεία. Θα οργανώσουμε διεθνές δικαστήριο των λαών για το δικαίωμα στην υγεία, για να διεκδικήσουμε την αναγνώριση του αποτελέσματος των ανισοτήτων που προκύπτουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως γενοκτονίας.
Μέσα στο 2006, ενωνόμαστε με παγκόσμια εκστρατεία για το δικαίωμα στην υγεία και στην εστίαση στον τομέα αυτό που προάγει από έναν συνασπισμό στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται το Κίνημα για την υγεία των λαών –PHM – σε συντονισμό με το ΠΚΦ για την Υγεία.
Εβδομάδα υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας για όλους και για όλες, Νοέμβριος 2006
Η παιδεία αποτελεί αναλλοίωτο και δημόσιο δικαίωμα, το οποίο πρέπει να εγγυείται και να χρηματοδοτεί το κράτος. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε καμιά συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε η παιδεία να αποτελεί δικαίωμα των λαών.
Επιβεβαιώνουμε ότι το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Παιδεία θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του επόμενου ΠΚΦ και καλούμε σε εβδομάδα κινητοποίησης για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου για όλες και όλους την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2006.
Εκστρατεία της νεολαίας και των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας
Η Vη Διεθνής Συνάντηση Φοιτητών καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στην συμπερίληψη της παιδείας στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ενάντια στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Κινητοποιούμαστε στις 17 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα των Φοιτητών και Φοιτητριών, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στον πόλε-μο.
Δικαίωμα στέγης (Ηπειρωτικό Μέτωπο Κοινοτικών Οργανώσεων, FCOC)
Οι οργανώσεις που μάχονται για το δικαίωμα στην πόλη και στην αστική μεταρρύθμιση εννοούν ότι η μάχη ενάντια στην αφαίρεση στέγης από εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί εγγύηση της κοινωνικής λειτουργίας της ιδιωτικής και δημόσιας ιδιοκτησίας. Μάχονται για την καθολίκευση του δικαιώματος στο νερό και στην περιβαλλοντική εξυγίανση, όπως και όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Καλούμε όλους και όλες να ενωθούν με την Εκστρατεία Αφαίρεση Κατοικίας Μηδέν και να συμμετάσχουν στη 10η Συνάντηση του FCOC και στη Πορεία των Λαών που θα γίνουν στις 4 - 6 Μαΐου στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στο Μεξικό, στην Δομινικανή Δημοκρατία και σε άλλες χώρες.
Για το δικαίωμα στην επικοινωνία
Εννοώντας την επικοινωνία ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, θεωρούμε τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό της επικοινωνίας κύριο συστατικό των μαχών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στον ιμπεριαλισμό και υπέρ μιας νέας κοινωνίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ανάπτυξη ισχυρών ίδιων μέσων που συστήνουν την ιδιότητα του πολίτη, την προώθηση πολιτικών που εγγυώνται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό των μέσων επικοινωνίας και την προστασία της πληροφορίας και της γνώσης ως δημόσιων αγαθών με διεκδίκηση της πρόσβασης σε αυτές και με αντίσταση στην ιδιωτικοποίησή τους.
Εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Αναγνωρίζουμε το νερό ως δημόσιο αγαθό και την πρόσβαση σε αυτό θεμελιώδες και αναλλοίωτο δικαίωμα του ανθρώπου. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα! Για τον λόγο αυτό απορρίπτουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, ακόμα και τη μερική συμμετοχή του κράτους. Απαιτούμε τον αποκλεισμό του νερού από τους νόμους της αγοράς που επιβάλλει ο ΠΟΕ και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε επιτροπές οι οποίες μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την κινητοποίηση των λαών (σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο) θα υλοποιήσουν τους στόχους αυτούς. Επίσης, υποστηρίζουμε τις «ημέρες πολίτη» τον Μάρτιο, στην πόλη του Μεξικού.
Τριπλό σύνορο: Συνάντηση των Λαών υπέρ της Ζωής και των Φυσικών Αγαθών
Καλούμε στη Συνάντηση των Λαών υπέρ της Ζωής και των Φυσικών Αγαθών και ειδικότερα, του υδροφόρου στρώματος της Παραγουάης. Απαιτούμε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και το τέλος της επέμβασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του BID.
Καλούμε στο 2ο Κοινωνικό Φόρουμ του Τριπλού Συνόρου στις 21-23 Ιουνίου 2006, στην Σιουδάδ ντελ Έστε της Παραγουάης.
Εκστρατεία ενάντια στην κλιματική μεταβολή, 11 Νοεμβρίου 2006
Αναγνωρίζουμε την απειλή της «πλανητικής θέρμανσης», την κλιματική μεταβολή, για όλη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις με σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2. Καλούμε σε παγκόσμια κινητοποίηση στις 11 Νοεμβρίου 2006, ημέρα κατά την οποία θα λά-βουν χώρα οι ομιλίες σχετικά με το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα
Οι ενεργειακοί πόροι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα αλλά ως στρατηγικά αγαθά τα οποία ανήκουν στους λαούς και όχι στις πολυεθνικές. Θα αγωνιστούμε ώστε οι χώρες μας να αναπτύξουν πλαίσια που εγγυώνται την πρόσβαση των μελλοντικών γενεών στην ενέργεια.
Ανανεώνουμε τις αποφάσεις του 1ου Φόρουμ των Εργατών στον Τομέα της Ενέργειας Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (Καράκας, Μάρτιος 2005) και στηρίζουμε το κάλεσμα στο 2ο Φόρουμ στην Πόλη του Μεξικού. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να προσανατολίζουν τις δράσεις του κοινωνικού κινήματος στα ενεργειακά θέματα κατά την επόμενη περίοδο.
Ενέργεια και IIRSA
Όταν πρόκειται για ολοκλήρωση φυσικής και ενεργητικής υποδομής, το μοντέλο δεν μπορεί να βασίζεται σε λογικές καθαρά οικονομικές, οι οποίες κοιτούν μόνο τα κέρδη και αγνοούν τις κοινότητες των ιθαγενών, τους αγρότες και τις αγρότισσες, τους χωρικούς. Για εμάς, το μοντέλο πρέπει να βασίζεται σε κοινωνική λογική ένταξης, με σεβασμό στις ποικιλίες, στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των εργατών.
Η Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη Νότια Αμερική (IIRSA) θα έπρεπε να υπερασπίζει τα ενδιαφέροντα των λαών και όχι να δημιουργεί περισσότερη ανισότητα. Καταγγέλλουμε την έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας με τους βουλευτές και την κοινωνία των πολιτών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή. Η σημερινή πρόταση της IIRSA δημιουργεί μια ολοκλήρωση της υποδομής που διαιωνίζει τον ρόλο των χωρών μας ως εξαγωγέων πρώτων υλών και πρωτογενών προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία, γεγονός που οξύνει χρόνο με τον χρόνο την κατάσταση των φυσικών πόρων.
Ενόψει των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οι διαδικασίες πρέπει να είναι ταυτόχρονα ανανεώσιμες και βιώσιμες και να μην ενισχύουν τη λογική του μεγάλου αγροτικού εμπορίου, της μονοκαλλιέργειας και των λατιφούντιων.
Εκστρατεία για την Αποστρατιωτικοποίηση της Αμερικής (CADA)
Η εκστρατεία αυτή απαιτεί τη απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την Παραγουάη και των ξένων στρατευμάτων από την Αϊτή.
Εκστρατεία ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ
Καταδικάζουμε τη δράση της CIA, της M16 και της μυστικής ευρωπαϊκής αστυνομίας που πραγματοποιούν παράνομες συλλήψεις, απαγάγουν πολίτες και τους μεταφέρουν με μυστικές πτήσεις στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στα «ευρωπαϊκά Γουαντάναμο».
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους 28 Πακιστανούς που συνελήφθησαν παράνομα και απήχθηκαν στην Ελλάδα. Δεν θα θυσιάσουμε τις ελευθερίες μας στο όνομα του «πολέμου ενάντια στον τρόμο» του Μπους, του Μπλερ και των συμμάχων τους.
Για την απελευθέρωση των 5 κουβανών αιχμαλώτων στις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση, με τη διπλή ηθική της τής μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ αρνείται να εκδώσει στη χώρα του τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες (υπεύθυνο για την έκρηξη ενός κουβανικού πολιτικού αεροπλάνου που κόστισε τη ζωή σε 73 επιβάτες), κρατά αιχμάλωτους 5 θαρρετούς κουβανούς αγωνιστές ενάντια στην τρομοκρατία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του και την εκδίκαση της υπόθεσης Καρίλες.
Ημέρες αλληλεγγύης με την Αϊτή: 15 Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου
Απαιτούμε την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την Αϊτή και την ακύρωση και επιστροφή του καταβεβλημένου ποσού από το υποτιθέμενο χρηματικό δάνειο του αϊτινού λαού προς τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά όργανα και άλλους πιστωτές, και καλούμε στην υλοποίηση σχετικών δράσεων στις 15 Φεβρουαρίου. Επίσης, καλούμε και στην πραγματοποίηση παγκόσμιας ημερίδας αλληλεγγύης στην Αϊτή στις 29 Μαρτίου (ημέρα του αϊτινού συντάγματος.
Εκστρατεία για την αυτοδιάθεση των τελευταίων αποικιών στην αμερικανική ήπειρο
Καταδικάζουμε με σθένος την ύπαρξη στην αμερικανική ήπειρο γαλλικών, αμερικανικών, ολλανδικών, αγγλικών αποικιών, και καταγγέλλουμε τον ισχυρισμό της γαλλικής αποικιακής εξουσίας ότι ο αποικισμός υπήρξε κάτι το θετικό. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για την αυτοδιάθεση των λαών του Πουέρτο Ρίκο, της Μαρτινίκας, της Γουαδελούπης, της Γαλλικής Γουιάνας, του Σουρινάμ και του Αγίου Μαρτίνου. Απαιτούμε την εγγραφή των χωρών αυτών στον κατάλογο των χωρών στις οποίες εκκρεμεί η κατάσταση του αποικιακού καθεστώτος, του ΟΗΕ.
Εκστρατεία Αλτ στη δολοφόνο Κόκα Κόλα
Η Συνέλευση των κοινωνικών κινημάτων υιοθετεί την εκστρατεία «Αλτ στη δολοφόνο Κόκα Κόλα» που προάγουν οι Αμερικανοί φοιτητές ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση υπέρ των δικαιωμάτων των εργατών και των εργατριών καθώς και των ατόμων που υπήρξαν θύματα της βίας που επιβάλλει η εν λόγω πολυεθνική.
Ενάντια στη σύνοδο κορυφής ΕΕ / Λατινική Αμερική / Καραϊβική: Βιέννη, Μάιος 2006
Με αφορμή την τέταρτη προεδρική σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής / Καραϊβικής, δίκτυα κοινωνικών κινημάτων και μη κυβερνητικοί οργανισμοί και από τις δύο ηπείρους θα οργανώσουν στη Βιέννη, στις 10 – 13 Μαΐου, με το όνομα Enlazando Alternativas 2 (Συνδέοντας πρωτοβουλίες 2), μεγάλο παράλληλο γεγονός τα πλαίσια του οποίου θα λάβει χώρα και Δικαστήριο των λαών ενάντια στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, διαπεριφερειακά φόρα με θέμα εναλλακτικές προτάσεις για τον νεοφιλελευθερισμό και τη στρατιωτικοποίηση, συναντήσεις και δημόσιες διαδηλώσεις κτλ.
(Η σύνοδος κορυφής αυτή θα οργανώσει κινητοποίηση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2006).
Δήλωση του ΠΚΦ των παιδιών (ΠΚΦΠ): Καράκας 24-29 Ιανουαρίου 2006.
Στα πλαίσια του ΠΚΦΠ που έλαβε χώρα στο λύκειο Αντρές Μπέγιο, παιδιά, έφηβοι και έφηβες, ενήλικοι και ενήλικες, δηλώνουμε:
1. Ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός μόνο με την ενεργή συμμετοχή και την πλήρη και άμεση άσκηση όλων των δικαιωμάτων εκ μέρους των παιδιών και των εφήβων.
2. Προτείνουμε στους οργανωτές του φόρουμ να θέσουν επί τάπητος την πρόταση ότι τα παι-διά θα αποτελέσουν διαθεματικό άξονα στο επόμενο φόρουμ και ότι θα προβλεφθούν οι κατάλληλοι χώροι για την άμεση συμμετοχή παιδιών και εφήβων.
3. Ζητούμε την παρουσία οργανώσεις παιδών και εφήβων στο Συμβούλιο ημισφαιρίου του ΠΚΦ.
4. Ότι οι συμφωνίες, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα διάφορα τραπέζια του ΠΚΦΠ θα προταθούν και θα διαδοθούν από τους διάφορους μηχανισμούς που διαθέτει το ΠΚΦ για τον σκοπό αυτό. Καλούμε τις οργανώσεις, τα παιδιά, τους και τις εφήβους, τους και τις ενήλικες που συμμετείχαν να συμμετάσχουν στη διάδοση και τη συζήτηση των προτάσεων αυτών.
5. Ότι δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο που θα προωθεί την εφαρμογή και την επίβλεψη των συμφωνιών, των συμπερασμάτων, των συστάσεων από τα μέσα του ΠΚΦΠ και κυρίως την και κυρίως την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, των εφήβων στα μελλοντικά ΠΚΦ.